La iniţiativa şi cu sprijinul Reprezentanţei Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Republica Moldova şi a Ministerului Afacerilor Interne, în data de 31 ianuarie, curent, a fost organizat Atelierul de lucru în domeniul apatridiei. Agenda zilei a cuprins comunicate axate pe identificarea unor condiţii sociale favorabile pentru persoanele apatride şi promovarea drepturilor acestora; lacunele legislative şi experienţa altor ţări în reducerea numărului de apatrizi de pe teritoriul lor.
Întrunirea a fost deschisă de dl Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Moldova, care a felicitat participanţii pentru efortul depus în adoptarea, în decembrie 2011, a Legii cu privire la aderarea Republicii Moldova la Convenţia Naţiunilor Unite privind statutul apatrizilor. „Persoanele apatride sunt cele care nu au naţionalitate, iar naţionalitatea reprezintă un drept de bază. Din această cauză ei reprezintă un grup vulnerabil; pe seama lor se poate de profitat; ei nu au acces liber la educaţie sau asistenţa medicală – a menţionat Kessler.
Responsabilitatea UNHCR de a-şi extinde activităţile în domeniul apatridiei a fost luată de Adunarea Generală a ONU în 1974, iar din momentul înfiinţăriiîn 1950 , UNHCR a identificat multe persoane care, fiind refugiaţi, concomitent, erau şi apatrizi. Aceasta este o problemă mare, aceasta este realitatea în care ne revine să muncim - avem de aface cu oameni care au fost forţaţi să treacă frontierele, dar care, în acelaşi timp, nu deţin nici un document care ar confirma naţionalitatea”, a declarat Kessler.
Totodată, Dl Kessler a subliniat importanţa adoptării de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii cu privire la aderarea R.Moldova la Convenţia Naţiunilor Unite din 1954, privind statutul apatrizilor şi Convenţia Naţiunilor Unite din 1961, privind reducerea cazurilor de apatridie, precum şi a Legii privind modificarea şi completarea unor acte legislative în vederea stabilirii procedurii de determinare a statutului de apatrid. Aderarea recentă la aceste convenţii pune Republica Moldova în rîndul puţinelor ţări din lume care au făcut acest pas, fapt ce demonstrează atitudinea faţă de această categorie de persoane – a mai spus Kessler.
Dna Jorunn Brandvoll, Consilier juridic-apatridie, UNHCR, în prezentarea sa a comunicat despre modul în care a fost abordată problema apatridiei după destrămarea URSS. „Cauza nivelului ridicat de apatridie sunt lacunele din legislaţie, care diferă de la o ţară la alta. Şi mai mult, legile nu conţin nici o garanţie pentru persoanele apatride. În acest scop, UNHCR are un rol important la nivel internaţional. Astfel, prin organizarea mai multor activităţi care implică responsabilitatea de colectare de date, statistici şi studii despre persoanele apatride se reuşeşte informarea şi reducerea numărului de apatrizi. Un detaliu nu mai puţin important este şi ajutorul juridic oferit persoanelor apatride de către UNHCR, încurajîndu-i să-şi cunoască şi să-şi apere drepturile. În experienţa de pînă acum am formulat cîteva moduri pentru soluţionarea problemelor apatrizilor, acestea fiind identificarea, prevenirea prin eliminarea lacunelor din legislaţie şi reducerea prin acordarea cetăţeniei vreunui stat.”, a accentuat Jorunn Brandvoll.
Consilierul regional protecţie, UNHCR, Dna Noel Calhoun, s-a referit la metodele de identificare a apatrizilor şi necesitatea organizării unor activităţi practice în acest sens. „Sondajele, calitatea întrebărilor şi rezultatul acestora sunt un detaliu nu mai puţin important în identificarea, prevenirea şi reducerea apatridiei. Astfel, statisticile devin o provocare, pentru că trebuie să ne gîndim cum alegem eşantionul şi cum formulăm întrebările, pentru ca rezultatul şi investiţia să dea rezultate. Proiectul de lege privind persoanele apatride este foarte bine elaborată în Republica Moldova, fapt ce contribuie la prevenirea riscului de a se confrunta cu problemele caracteristice majorităţii statelor a căror cadru legal este defectuos.” a menţionat Noel Calhoun.
În comunicarea sa dl Gabor Gyulai, expert, Comitetul Helsinki Ungaria, a prezentat mai multe exemple de moduri şi forme de protecţie a apratrizilor în Europa. Referindu-se la modalităţile de protecţie a drepturilor omului expertul a punctat următoarele aspecte: apatridia are caracteristici ascunse, pentru că multe persoane nu sunt informate, iar apatrizii nu se identifică drept apatrizi; apatrizii au nevoie de protecţie şi de integrare; apatridia este un fenomen continuu; apatridia înseamnă vulnerabilitate. Aici vreau să felicit Republica Moldova în legătură cu proiectul de lege privind apatridia şi faptul că a ratificat tratatele internaţionale din domeniu.”
Şeful Departamentului pentru Europa, Oficiul Francez pentru Protecţia Refugiaţilor şi Apatrizilor, dl Mourad Derbak s-a împărtăşit cu experienţa privind protecţia apatrizilor în Franţa. „Circa 70% de reclamanţi sunt din Europa şi, din păcate, aici nu există o lege care ar reglementa anume intrarea apatrizilor pe teritoriul ţării, fiind monitorizaţi doar refugiaţii. Astfel, apatrizii nu au posibilitatea de a obţine un permis de şedere, nu au garanţii împotriva deportării şi chiar nici alte drepturi...”, a accentuat Mourad Derbak.
Dna Olesea Cotoman, Consultant, Biroul Migraţiei şi Azil, MAI, a remarcat cele mai importante aspecte din legislaţia Repblicii Moldova în domeniul apatridiei şi cetăţeniei, prezentînd etapele pe care trebuie să le urmeze un apatrid pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova. În art. 9 din Constituţie sunt specificate drepturile unui apatrid pe teritoriul ţării noastre, iar pentru obţinerea statutului de apatrid, persoana în cauză trebuie să aibă iniţiativa de a depune cererea şi de a se prezenta la un interviu ca, într-un sfîrşit, să se ia decizia de recunoaştere sau de respingere a statutului de apatrid – a enunţat dna Cotoman.
De asemenea, în cadrul Atelierului de lucru internaţional, au fost discutate şi alte aspecte atît practice, cît şi teoretice din domeniul vizat, inclusiv cu referire la proiectul de lege privind apatridia şi alte documente ce vizează această categorie de persoane din legislaţia Republicii Moldova.
Atelierul de lucru în domeniul Apatridiei a fost organizat cu sprijinul ICNUR şi al Miniserului Afacerilor Interne în scopul unui schimb de experienţă dintre participanţi şi a oferirii expertizei personale în domeniu privind stabilirea unei proceduri clare şi a căilor de soluţionare a problemei apatridiei.
Stela ROMAN,
Victoria UNGUREANU
LISTA PARTICIPANŢILOR:
1. Liviu Prodan, Directorul Biroului Migraţie şi Azil, MAI
2. Veaceslav Cîrlig, Şef al Direcţiei politici migraţionale, BMA
3. Eugenia Guriţenco, Sef al Direcţiei imigrare şi repatriere, BMA
4. Ion Focşa, Şef-adjunct al Direcţiei de combatere a şederii ilegale a străinilor, BMA
5. Natalia Guma, Şef-adjunct al Direcţiei refugiaţi, BMA
6. Iulian Popov, Şef al Secţiei Documentare, Direcţia refugiaţi, BMA
7. Boris Gandrabura, Şef al Secţei investigaţii şi expulzare, BMA
8. Olesea Cotoman, Consultant, Direcţia politici migraţionale, BMA
9. Ala Ganaciuc, Consultant, Direcţia refugiaţi, BMA
10. Ion Budeanu, Consultant, Direcţia refugiaţi, BMA
11. Tatiana Pluta, Consultant, Direcţiei imigrare şi repatriere, BMA
12. Natalia Kistruga, Specialist principal, Direcţia refugiaţi, BMA
13. Sergiu Odainic, Şef al Secţei legislaţie şi analiză juridică, Direcţia drept şi relaţii consulare, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
14. Tatiana Duca, ataşat, Departamentul Drept International, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
15. Liudmila Ispravnic, Şef al Secţiei documentare a cetăţenilor străini, Miniterul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor
16. Vladislav Poghircă, Consultant principal, Secţia Cetăţenie şi Graţieri, Aparatul Preşedintelui
17. Isabelle Mihoubi-Astor, Consilier de nivel inalt al UE pentru Biroul Migraţie şi Azil
18. Gábor Gyulai, Expert, Comitetul Helsinki din Ungaria
19. Mourad Derbak, Şef al Departamentului pentru Europa, Oficiul Francez pentru Protecţia Refugiaţior şi Apatrizilor
20. Boris Gilcă/Viorel Gorceag, UNFPA
21. Claude Cahn, Consilier Drepturile Omului, PNUD
22. Antonio Polosa, Şef al misiunii, OIM
23. Simion Terzioglo, Coordonatorul Naţional Programe, OIM
24. Nicolae Radită/Natalia Duminica, Centrul Naţional al Romilor
25. Oleg Palii, Avocat, Centrul de Drept al Avocaţilor
26. Irina Greiţer, Coordonator de proiect, Centrul de Drept al Avocaţilor
27. Peter Kessler, Reprezentant, UNHCR Chişinau
28. Jorunn Brandvoll, Consilier juridic/apatridia, UNHCR HQ Geneva
29. Noel Calhoun, Consilier regional de protecţie, UNHCR RR Kiev
30. Dmitry Pletchko, Consilier de protecţie, UNHCR RR Kyiv
31. Timofey Solodkov, Consilier de protecţie, UNHCR Minsk
32. Octavian Mohorea, Consilier juridic, UNHCR Chişinau
33. Marin Roman, Asociat programe, UNHCR Chişinau