Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu a susţinut astăzi o conferinţă de presă împreună cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. ambasadorul Dirk Schuebel.
Evenimentul a fost dedicat adoptării de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii cu privire la aderarea RM la Convenţia Naţiunilor Unite din 1954, privind statutul apatrizilor şi Convenţia Naţiunilor Unite din 1961, privind reducerea cazurilor de apatridie, precum şi a Legii privind modificarea şi completarea unor acte legislative în vederea stabilirii procedurii de determinare a statutului de apatrid. Odată cu intrarea în vigoare a legii date, Biroul Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne, va fi structura specializată de recunoaştere a statutului de apatrid și va asigura punerea în aplicare a unei proceduri transparente de recunoaştere a statutului de apatrid.
Ministrul de Interne, Alexei Roibu a declarat că aderarea RM la Convenţiile ONU privind apatridia se încadrează atât în procesul crucial al dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu UE, cât şi în strategia globală de sporire a protecţiei drepturilor omului şi demnităţii indivizilor în Republica Moldova. Mai mult, ministrul Roibu a menţionat că aderarea la aceste două Convenţii vin să completeze cadrul legislativ intern privind problemele apatridiei.
La rândul său, E.S. ambasadorul Schuebel a precizat că aderarea statului nostru la Convenţiile ONU sunt un pas important în dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a adăugat că aceste acţiuni ale autorităţilor moldoveneşti în racordarea legislaţiiei la standardele Uniunii Europene. Dirk Schuebel a menţionat că UE este gata să ofere în continuare asistenţă unor asemenea iniţiative.
Prezentele Convenții ONU sunt instrumentele internaţionale primare care reglementează statutul apatrizilor, drepturile şi obligaţiile fundamentale fără discriminare, precum şi reducerea şi prevenirea cazurilor de apatridie. Aderarea la aceste convenţii se încadrează atât în procesul crucial al dialogului privind liberalizarea regimului de vize, cât şi în strategia globală de sporire a protecţiei drepturilor omului şi demnităţii persoanelor în Republica Moldova.
Conform datelor Registrului de stat al populaţiei, la 31 decembrie 2011, pe teritoriul ţării erau documentaţi cu acte de identitate 2073 de apatrizi, dintre care 4 persoane – cu permis de şedere provizoriu şi 2069 de apatrizi, domiciliaţi permanent în ţară (cu buletin de identitate pentru apatrizi). Cea mai mare parte a apatrizilor sunt persoane din fostul bloc sovietic – din Rusia, Belarus, Georgia, Uzbekistan etc. - care nu au reuşit să-şi reglementeze statutul pe teritoriul Republicii Moldova, iar aderarea la aceste Convenţii va facilita şederea acestora pe teritoriul ţării noastre.
Majoritatea persoanelor fără cetăţenie – 286 – domiciliază în oraşe, 189 – în localităţile rurale; 1598 de apatrizi locuiesc în raioanele din stînga Nistrului (Transnistria). Din numărul total al apatrizilor 1213 sunt femei și 860 – bărbaţi.
Majoritatea persoanelor fără cetăţenie – 286 – domiciliază în oraşe, 189 – în localităţile rurale; 1598 de apatrizi locuiesc în raioanele din stînga Nistrului (Transnistria). Din numărul total al apatrizilor 1213 sunt femei și 860 – bărbaţi.
Totodată, acordarea statutului de apatrid nu trebuie privit ca o rezolvare în sine a situaţiei, dar ca o etapă în reducerea apatridiei în Republica Moldova prin acordarea cetăţeniei acestor persoane. Astfel, aderarea este un impuls pentru procesul actual de naturalizarea a apatrizilor, care şi este obiectivul major al Convenţiei din 1961 privind reducerea cazurilor de apatridie.
La finalul conferinţei de presă, ministrul Roibu a adus mulţumiri E.S. ambasadorului Dirk Schuebel pentru susţinerea acordată din partea Uniunii Europene, care este de o importanţă majoră pentru MAI, menționând, totodată, cooperarea fructuoasă cu Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi și speranța în continuarea bunei conlucrări în vederea implementării angajamentelor asumate.
În cadrul conferinţei de presă au participat şi consilierul UE de nivel înalt în Politici Publice pentru Biroul Migraţie şi Azil al MAI, Isabelle Mihoubi-Astor, şi reprezentantul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi în Republica Moldova, Peter Kessler.
Direcţia informare şi relaţii cu publicul
17 ianuarie 2012
17 ianuarie 2012
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu