20 ianuarie 2012

Prima şedinţă din 2012 a Comitetului Naţional de Cooperare a proiectului de intrgrare locală a refugiaţilor (faza II)

La data de 19 ianuarie, curent, a avut loc prima şedinţă a Comitetului Naţional de Coordonare a Proiectului de Integrare Locală a Refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ucraina (PILR), faza II. La şedinţa desfăşurată în incinta Biroului  Migraţiei şi Azil, Direcţia Refugiaţi, au participat reprezentanţi ai instituţiilor de resort guvernamentale, nonguvernamentale şi internaţionale.
Scopul întrunirii a fost prezentarea activităţilor din cadrul PILR care urmează a fi realizate pe parcursul celei de a doua etape în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2013

În deschidere, dna Ecaterina Silvestru, Director Adjunct al Biroului Mgraţie şi Azil, Şef  Direcţie  Rfugiaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte faza a II-a a proiectului, avînd convingerea că se vor realiza inclusiv lucrările de finisare a blocurilor locative pentru refugiaţi începute în prima fază.
Pentru dl Peter Kessler, Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Moldova, unul dintre cele mai mari succese este însăşi dezvoltarea proiectului prin acceptarea de către finanţatori a fazei a doua. Vom merge în continuare pe calea integrării refugiaţilor în societate; vom crea noi strategii privind sprijinirea refugiaţilor în vederea angajării acestora în cîmpul muncii, asigurarea cu noi locuinţe şi altele – a menţionat dl Kessler.

Raportul privind activităţile PILR pentru următoarea perioadă a fost prezentat de dna Svetlana Jioară, asociat programe, UNHCR, care a comunicat asistenţei că în cadrul implementării în cea de a doua fază vor fi organizate cursuri de studiere a limbii de stat; va fi organizat un
seminar regional privind colectarea de fonduri şi perfecţionarea aptitudinelor în domeniul managementului de proiect pentru autorităţile guvernamentale şi ONG-le care sunt implicate în asistarea refugiaţilor în cele trei ţări; studierea la nivel regional a problemelor refugiaţilor şi a drepturilor lor, inclusiv dreptul la muncă pentru minimum 15 reprezentanţi ai serviciilor de ocupare a forţei de muncă, sindicate şi patronate din cele trei ţări; informarea, unui public cît mai larg, prin intermediul buletinului "Vestnik", privind probleme ce ţin de integrare, activităţile şi, propriu-zis, mersul implementării proiectului în Belarus, Moldova şi Ucraina etc.
 
În cadrul şedinţei de asemenea a fost prezentat şi Programul Regional de Protecţie (RPP), faza II, de către dl Marin Roman, asociat programe, UNHCR. Cea de-a doua etapă cuprinde perioada octombrie 2011 - septembrie 2013, iar obiectivul principal  este ca solicitanţii de azil şi refugiaţii să beneficieze de protecţie, asistenţă şi soluţii durabile în cele trei ţări: Belarus, Moldova şi Ucraina. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de UNHCR. Pentru întregul proiect cele trei ţări – Ucraina, Moldova şi Belarus – v-a beneficia de 1,5 milioane de EURO dintre care: 191,722 euro pentru Moldova, 162,372 – pentru Belarus şi 538,377 euro pentru Ucraina. 

Proiectele vor fi realizate cu sprijinul partenerilor de implementare ai UNHCR: Centrul de Drept al Avocaţilor, Memoria, Ave Copiii, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, Biroul Migraţie şi Azil din cadrul MAI, dar şi alte entităţi guvernamentale.



Cristina BRUMĂ,
student-jurnalist,
ULIM

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More