Despre Societatea pentru Refugiațí

Societatea pentru Refugiaţi implementează programe destinate refugiaților, persoanelor intern strămutate şi solicitanților de azil în strânsă colaborare și cu sprijinul tehnic și financiar al Reprezentanței ICNUR în Moldova.

Societatea pentru Refugiați este o asociaţie obştească, apolitică, nonprofit, al cărei scop este de a contribui la protecția drepturilor civile, sociale, economice, culturale, etc. ale persoanelor refugiate și ale celor deplasate intern.

← Expoziție FOTO realizată de ex-reprezentantul ICNUR în Moldova Dl. PETRUS WIJNINGA

27 aprilie 2012

Serbarea Zilei Drapelului de Stat la Centrul de Cazare pentru solicitanţii de azil

Din iniţiativa Biroului Migraţie şi Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi cu spijinul organizaţiilor non-guvernamentale, partenere ale Reprezentanţei Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în Moldova, în data de 27 aprilie, curent, în incinta Centrului de Cazare pentru solicitanţii de azil (CCSA), a fost organizată serbarea Drapelului R.Moldova. 


Dl Igor Prodan, Director al CCSA, i-a felicitaţi pe toţi cei prezenţi cu ocazia Zilei Drapelului şi a atras atenţia locatarilor Centrului asupra faptului că una din obligaţiunile persoanelor care solicită cetăţenia R.Moldova este cunoaşterea istoriei şi Consituţiei ţării de azil, iar perspectiva însuşirii de către străini şi a culturii şi obiceiurilor poporului gazdă le face faţă şi este salutată de băştinaşi.

Dl Sergiu Găină, consilier juridic în cadrul Centrului de Drept al Avocaţilor, a prezentat pentru publicul divers - solicitanţi de azil dintr-o serie de state din Asia, Africa şi Europa - o lecţie interesantă despre istoria Drapelului şi semnificaţia Zilei Drapelului.


 .


































Evoluția istorică a Drapelului de Stat al Republicii Moldova, tricolorul, cu actuala amplasare verticală a culorilor – albastru, galben, roșu – cunoaște o cale lungă și glorioasă. Steagul îmbină vechiul însemn heraldic al Moldovei – tradiționalul cap de bour și culorile naționale ale neamului moldovenesc. Drapelele au existat, cu certitudine, încă din timpul lui Bogdan, voievod al Moldovei, care cu ajutorul steagurilor sale și ale celor boierești a învins la 1359 oastea regelui Ungariei Ludovic de Anjou. Cel ce a ridicat la un nivel superior valoarea lor a fost Ștefan cel Mare (1457-1504), întrucât toate cele 24 ținuturi ale principatului Moldovei aveau steagurile lor. Imaginea celui mai vechi steag moldovenesc de asemenea datează de pe timpurile marelui domnitor (1467).
În 1848, steagul adoptat de către revoluționarii din principatele Moldova și Țara Românească a fost tricolorul albastru-galben-roșu orizontal (cu albastrul sus, galbenul la mijloc și roșul jos, conform semnificației: „Libertate (cerul albastru), Dreptate (ogoarele aurite), Frăție (sângele poporului”). În 26 aprilie 1848, studenții moldoveni și munteni din Parissalutau noul guvern revoluționar francez cu un steag național având culorile albastru, auriu și roșu „ca semn frățesc al moldovenilor și muntenilor” 
Mișcarea de eliberare socială și națională a moldovenilor din stânga Prutului și Nistrului în agitatul și înnoitorul an 1917 a decurs sub flamura drapelului tricolor național. Din primăvara anului 1917 tricolorul (numit în documentele epocii: „steagul național”, „steagul românesc”, „drapelul Basarabiei”, „drapelul Republicii Moldovenești” etc.) a fost arborat în satele și orașele basarabene, precum și la Odesa, Kiev, Sevastopol, oriunde se aflau ostașii moldoveni .
O decizie importantă care a determinat, în fond, argumentarea ulterioară la revenirea Tricolorului și Stemei istorice a fost adoptarea, la 20 mai 1989, de către Frontul Popular din Moldova, a Rezoluției nr. 3 a Congresului I de constituire a FPM „Cu privire la însemnele naționale”. În ea se specifi ca clar: „Culorile naționale ale moldovenilor au fost până la 1940, albastrul, galbenul, roșul, cu excepția perioadelor când o parte sau alta a teritoriului țării își pierdea independența și intra în componența altor state.
La 13 ianuarie și 24 ianuarie 1990 au avut loc ședințele Comisiei Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, în cadrul cărora au fost ascultate comunicările celor trei grupuri de lucru în domeniul cercetării simbolicii. Participanții la discuție „au împărtășit părerea unanimă a grupurilor de lucru că întoarcerea tricolorului, simbolicii lui într-o perioadă de renovare revoluționară a societății noastre vine din perpetuitatea conștiinței, spiritualității neamului nostru și acceptarea, recunoașterea lui nu ar fi decât un act de echitate istorică…”. La 28 februarie 1990 s-a prezentat un raport ce prevedea organizarea unui concurs pentru noile simboluri ale R.S.S.M. Deja în ajunul tradiționalei demonstrații de 1 mai, la Prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S.M din 27 aprilie 1990 s-a legiferat oficial Drapelul tricolor cu stema amplasată în centrul fâșiei galbene (stema urma să fie aprobată ulterior). Gheorghe Ghimpu a fost acel care a arborat pentru prima dată, la 27 aprilie 1990, Tricolorul de Stat pe cupola Parlamentului moldav. Manifestații pentru tricolor au avut loc și în stânga Nistrlui. La o întâlnire a muncitorii de la Uzina de Mașini de Turnătorie cu Nicolae Dabija, cu toate riscurile, câțiva tineri intraseră în sala de festivități cu panglici tricolore prinse la piept. Tot atunci tricolorul era arborat pe sediul Universității din Tiraspol, unde era păzit de un detașament de studenți în frunte cu rectorul Mihail Coșcodan și profesorul Ștefan Urâtu.
Pe 23 aprilie 2010, Legislativul a declarat această dată drept „Ziua Drapelului de Stat”.

24 aprilie 2012

Bulgaria şi Moldova la moment sunt ultimele state ce aderă la Convenţia privind apatridia

La 19 aprilie, Republica Moldova oficial a depus instrumentele de aderare la Convenţia din 1954 privind statutul persoanelor apatride şi Convenţia din 1961 privind reducerea apatridiei, la Naţiunile Unite în New York. Bulgaria a aderat la aceste tratate importante o lună mai devreme, pe 22 martie.


„UNHCR salută aceste aderări la tratatele globale, care vor precăuta şi vor soluţiona întrebările legate de apatridie”, a spus Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Republica Moldova. „Atingerea unui număr sporit de state părţi la aceste două convenţii privind apatridia este cheia spre progres”.

Luînd în considerare Republica Moldova, 73 de state au aderat la Convenţia din 1954 privind statutul persoanelor apatride, şi 44 sunt state parte la Convenţia din 1961 privind reducerea apatridiei.Anul trecut, numai 65 state erau parte la Convenţia din 1954, şi 37 state erau parte la Convenţia din 1961. Treizeci şi unu de state şi-au luat angajamentul la întrunirea ministerială UNHCR în decembrie, de a adera la una sau la ambele Convenţii. Moldova şi Bulgaria acum au îndeplinit aceste angajamente, împreună cu Benin şi Georgia, care au aderta în decembrie.

„Extinderea listei semnatarilor la acesre două tratate este un scop pentru UNHCR, care este mandatat de ONU de a preveni apatridia, de a soluţiona cazurile existente şi de a proteja drepturile persoanelor apatride,” a declarat Kessler.

În Europa, sute de mii de persoane sunt afectate de apatridie. În toată lumea, numărul persoanelor apatride este estimat în jur de 12 milioane.

Apatridia poate apare dintr-un număr de motive, iar impactul său asupra celor afectaţi poate fi dramatic. Spre exemplu, o persoană care nu poate obţine un certificat de naştere, nu poate demonstra identitatea sa şi obţine acces la serviciile de stat ori la alte servicii, care potenţial poate duce la nerespectarea serioasă a drepturilor omului.  

În Moldova mai mult de 5,000 de persoane s-au identificat ca fiind apatride, în urma ultimului recesămînt, care nu a acoperit regiunea Transnistreană. Pînă în prezent, peste 2,000 de persoane au fost oficial recunoscute. Aproape toţi - sunt fosti cetăţeni sovietici. Recent, Moldova a aprobat o lege ce stabileşte procedura de determinare a apatridiei, cu susţinerea guvernelor Ungariei şi Franţei, cît şi a UNHCR, şi în prezent se desfăşoară o examinare aoficială a cererilor.  

UNHCR va susţine Biroul Migraţie şi Azil, Ministerul Afacerilor Interne privind distribuirea infromaţiei  referitor la procedura nouă în regiunile unde locuiesc persoanele apatride.

Organizaţia deja a început un proiect pilot în Mihăileni, Ochiul Alb, Tirnova, Otaci, Nicoreni, Comrat, Basarabeasca, Hînceşti, Vulcăneşti şi Ciocîlteni.

         




Pentru informaţie suplementar contactaţi Reprezentanţa UNHCR în Moldova
str. A. Mateevici, 68  MD-2009 Tel. 27 18 53, 27 08 65 fax: 27 19 53, e-mail: mdach@unchr.org
Puteţi vizita  www.unhcr.org şi www.unhcr.org.md

Болгария и Молдова являются на данный момент последними странами, присоединившимися к Конвенциям о безгражданстве

19 апреля Республика Молдова официально cдала на храненение документы о присоединении к Конвенции 1954 года о статусе лиц без гражданства и Конвенции 1961 года о сокращении безгражданства в Организацию Объединенных Наций в Нью-Йорке. Болгария присоединилась к этим двум важным договорам на месяц раньше, 22 марта.


 "УВКБ ООН поощряет присоединение новых участников к этим международным договорам о решение проблем и ликвидации явления безгражданства", сказал Питер Кесслер, Представитель УВКБ ООН в Республике Молдова. «Достижение увеличения числа государств-участников двух конвенций о безгражданстве является инструментом к достижению прогресса в сокращении безгражданства».

С учётом Республики Молдова, 73 государства присоединились к Конвенции 1954 года о статусе лиц без гражданства, а 44 являются в настоящее время государствами-участниками Конвенции 1961 года о сокращении безгражданства. В прошлом году, государств-участников Конвенции 1954 года было 65, а Конвенции 1961 года - 37.

Тридцать два государства объявили о присоединении к одной или двум Конвенциям на совещании министров, проведённом УВКБ ООН в декабре прошлого года. Молдова и Болгария уже выполнили свои обещания, вместе с Бенином и Грузией, которые присоединились в декабре.

«Увеличение списка стран, подписавших эти два договора, является одной из задач УВКБ ООН, уполномоченного предотвращать и решать случаи возникновения безгражданства и защищать права лиц без гражданства", заявил Кесслер.

В Европе сотни тысяч людей страдают от этого явления. Согласно подсчётам, во всём мире число лиц без гражданства достигает 12 милионов.

Безгражданство может возникнуть по ряду причин, и его влияние на жизни людей может иметь драматичные последствия. К примеру, человек не может получить свидетельство о рождении, доказать свою идентичность и получить доступ к государственным или иным услугам, что потенциально может привести к другим серьезным нарушениям прав.

В Молдове более 5000 человек заявили о том, что являются лицами без гражданства, во время последней переписи населения, которая не включала отколовшийся Приднестровский регион. На данный момент более 2000 лиц без гражданства были официально признаны. Почти все они - бывшие советские граждане. Молдова недавно приняла закон, устанавливающий процедуру определения статуса лица без гражданства при поддержке со стороны правительств Венгрии и Франции, а также УВКБ ООН, так что сейчас проходит официальное рассмотрение поданых заявлений.

УВКБ ООН будет поддерживать Бюро по Миграции и Беженцам при МВД в информировании населения о новой процедуре в регионах, где проживают лица без гражданства.
Организация уже начала пилотный проект в Михайлень, Окюл Алб, Тырнoва, Отачь, Никорень, Комрате, Басарабяска, Хынчешть, Вулкэнешть и Чоkылтень.



За дополнительной информацией вы можете обратиться 
в представительство УВКБ ООН в Молдове
ул. A. Maтеевич 68, MД-2009
Teл. +373 022 27 18 53, 022 27 08 65 факс: +373 022 27 19 53, e-mail: mdach@unchr.org
А также вы можете посетить наши странички  www.unhcr.org и www.unhcr.org.md

Bulgaria, Moldova become latest states to accede to Statelessness Conventions

Bulgaria and Moldova have become the latest states to accede to the international conventions on statelessness.

The Republic of Moldova formally deposited its instruments of accession to the 1954 Convention relating to the Status of Stateless Persons and the 1961 Convention on the Reduction of Statelessness with the United Nations in New York on 19th April. Bulgaria acceded to the two important treaties a month earlier, on 22nd March.  

“UNHCR is very pleased by these new accessions to the global treaties to address and resolve statelessness,” said Peter Kessler, UNHCR Representative to the Republic of Moldova. “Achieving an increased number of states parties to the two statelessness conventions is key to making progress on reducing statelessness.”

With Moldova’s accession 73 states have acceded to the 1954 Convention relating to the Status of Stateless Persons, and 44 are now States parties to the 1961 Convention on the Reduction of Statelessness. This is up from 65 States parties to the 1954 Convention and 37 to the 1961 Convention just a year ago.

Thirty two States pledged at UNHCR's ministerial meeting in December to accede to one or both Convention. Moldova and Bulgaria have now acted on their pledges, together with Benin and Georgia which acceded in December.  

“Broadening the list of signatories to these two treaties is a goal of UNHCR, which is mandated by the UN to prevent statelessness from occurring, to resolve existing cases and to protect the rights of stateless persons,” Kessler declared.

In Europe, hundreds of thousands of people are affected by statelessness. Worldwide, the number of stateless people is estimated at up to 12 million.

Statelessness can occur for a number of reasons, and its impact on those affected can be dramatic. A person unable to obtain a birth certificate, for example, can have difficulties proving their identities and accessing state and other services - potentially leading to other serious denials of rights.

In Moldova, more than 5,000 persons identified themselves as stateless during the most recent census, which did not cover the breakaway Transnistrian section of the country. So far over 2,000 stateless persons have been formally registered. Almost all are former Soviet citizens. Moldova recently passed a law establishing a statelessness determination procedure with support from the governments of Hungary and France, as well as from UNHCR, so a formal examination of statelessness claims is now taking place.

UNHCR will support the Bureau for Migration and Asylum, Ministry of Internal Affairs by disseminating information on the new procedure in regions where stateless persons reside.

The organisation has already commenced a pilot outreach project in Mihaileni, Ochiul Alb, Tirnova, Otaci, Nicoreni, Comrat, Basarabeasca, Hincesti, Vulcanesti and Ciocilteni.



For additional information you may contact UNHCR Representation in Moldova
68, A. Mateevici str., MD-2009
Tel. 27 18 53, 27 08 65 fax: 27 19 53, e-mail: mdach@unchr.org
You may also wish to visit the websites www.unhcr.org and www.unhcr.org.md

18 aprilie 2012

Lumina Sărbătorilor de Paşti a intrat şi în casele şi sufletele refugiaţilor

Deşi sunt de diferite confesiuni şi de pe diferite meridiane ale globului, refugiaţii şi copiii acestora, an de an, sărbătoresc, de rînd cu toată creştinătatea, cea mai Luminoasă şi mai aşteptată Zi a anului - Învierea Domnului Isus Hristos.

Frumoasa iniţiatiă, devenită deja tradiţie, aparţine Reprezentanţei Înaltului Comisariat al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în Moldova şi organizaţiilor non-guvernamentale din domeniul azilului, parteneri de implementare ai UNHCR.

Cu această ocazie, Reprezentantul UNHCR, dl Peter Kessler, a adresat cele mai frumoase cuvinte tuturor invitaţilor cu urarea de a se bucura de Lumină în fiecare zi pentru binele şi liniştea familiilor lor de aici, din ţara de azil, şi din îndepărtatele ţări de origine împreună cu persoanele dragi.   

În sala de festivităţi a Centrului de Caritate pentru Refugiaţi au venit majoritatea beneficiarilor UNHCR – bătrîni, familii şi copii, adică refugiaţi, beneficiari de protecţie umanitară şi solicitanţi de azil, pentru care a fost organizat şi un spectacol în care au fost antrenaţi de la mic la mare.

Poeziile şi cîntecele recitate şi interpretate de copii au creat o atmosferă de veselie şi adevărată dispoziţie de Sărbătoare, iar victorina-concurs cu tema SFINTELE PAŞTI – SĂRBĂTOAREA TUTUROR, a făcut ca, cei mai ingenioşi dintre copii, să cîştige şi mici cadouri cu surprize.
La finele festivităţii toată lumea a fost invitată la masa de Sărbătoare cu dulciuri şi bucate de Paşti şi au primit cozonaci şi alte daruri.  









17 aprilie 2012

Bucuria copiilor în Săptămîna Mare a Sfintelor Paşti

Pentru a doua oara consecutiv Diaspora moldovenilor din Elveţia, oraşul Geneva, a organizat proiectul caritabil «Colectare de jucării» prin care, anul acesta, copiii a două grădiniţe din Republica Moldova au primit jucarii, rechizite, hîrtie colorată, creioane şi multe alte surprize.

Primul act de binefacere a fost organizat în luna februarie la sudul Moldovei, pentru copiii din satul Vişniovca, raionul Cantemir.

Pentru a dărui copiilor o rază de lumină şi bucurie în Săptamîna Mare a Sfintelor Paşti, grupul de concetăţeni de-ai noştri voluntari din Geneva au adunat diverse obiecte  - jucării, rechizite, carioci, etc. pentru micuţii din grupele de grădinăţă. De astă dată, toate aceste daruri au fost oferite grădiniţei de copii din satul Olăneşti, raionul Ştefan Vodă.
«Am trăit emoţii plăcute şi clipe frumoase citite şi pe faţa copiilor şi a părinţilor lor – ne-a comunicat dna Valentina Ureche, educatoare. A fost o mare bucurie – copii au rămas încîntaţi de primirea acestor cadouri. Toţi cei 125 de micuţi cu vîrste cuprinse între 2 şi 7 ani s-au bucurat nespus de mult. Aceste lucruri ne vor folosi la mai toate activităţi integrate: dezvoltarea vorbiri, activităţi matematice, desen, ştiinţe ale naturii şi studierea mediului inconjurator etc. Neapărat vom organiza şi o expoziţie de lucrări, cu implicarea copiilor efectiv şi afectiv. Ne exprimăm respectul şi stima faţă de toţi oamenii cu suflet mare care au contribuit la organizarea aceastei minunate actiuni – de la mic la mare: copii, părinti, cadrele didactice, precum şi autoritatile publice locale. Multumim pentru colectarea şi transportarea darurilor de Sfintele Paşti, a declarat dna Valentina Ureche

Aceste jucării le va face viaţa micuţilor puţin mai frumoasă, puţin mai dulce şi veselă - multicoloră, iar strigătele lor de bucurie se vor face auzite şi îndepărtata ţară Elveţia şi în inimele noastre, a tuturor celora care le-au adunat şi expediat cu dragoste şi plăcere – ne-a comunicat dna Maria Jomir, conaţionala noastră, stasbilită cu traiul în această ţară. Dar nu ne vom opri aici şi doar la oferirea copiilor a jucăriilor şi rechizitelor; vom colecta şi alte lucruri de care ei au nevoie pentru a cîştiga de la ei cîte un zîmbet şi cît mai multă bucurie. Dar pentru ca proiectul nostru să continue, avem nevoie de fonduri şi sprijinul tuturor moldovenilor migraţi în întreaga Elveţie, a mentionat dna Jomir.

Pentru Refugium,
M.J., Studentă-jurnalistă,
ULIM. Geneva.












12 aprilie 2012

Memorandum de Înţelegere între Reprezentanţa în Republica Moldova a Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Institutul Naţional al Justiţiei (INJ)

Între Reprezentanţa în Republica Moldova a Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), cu sediul în mun. Chişinău,  Str. Mateevici 68, reprezentat prin dl. Peter Kessler, Reprezentant al UNHCR în Republica Moldova şi Institutul Naţional al Justiţiei (INJ), cu sediul în mun. Chişinău, str. S. Lazo 1, reprezentat prin dna. Anastasia Pascari, Directorul Executiv, se încheie de comun acord, prezentul Memorandum de Înţelegere (MI).

Prezentul Memorandum de Înţelegere între UNHCR şi INJ are scopul de a facilita cooperarea între cele două instituţii, precum şi organizarea  activităţilor comune de consolidare a capacităţilor pentru beneficiul procurorilor şi sistemului judiciar.

UNHCR şi INJ sunt de acord să coopereze după cum urmează:

1. În limita disponibilităţii fondurilor, UNHCR va convoca sesiuni de instruire cu tematica protecţiei refugiaţilor şi apatrizilor pentru următoarele grupuri ţintă:

§     viitorii judecători şi procurori înscrişi pentru sesiunea de formare iniţială;
§     magistraţii şi procurorii în exerciţiu care participă la sesiuni anuale de formare continuă;
§     formatorii din cadrul INJ.

2. UNHCR va organiza şi co-organiza seminare, instruiri şi conferinţe naţionale pentru magistraţi şi procurori privind aspectele azilului, apatridiei şi protecţiei refugiaţilor. UNHCR va facilita participarea unor experţi naţionali şi internaţionali calificaţi în domeniul azilului. La seminare în calitate de formatori vor participa formatorii INJ. Tematica acestor evenimente naţionale în prealabil va fi discutată şi convenită cu INJ.

3.  UNHCR va facilita înscrierea în programul său de stagiere a unui număr de studenţi ai INJ care posedă limba engleză.

4.  UNHCR va facilita participarea magistraţilor şi procurorilor preselectaţi la alte activităţi de formare naţionale şi internaţionale din domeniul azilului.

5.  În cooperare cu partenerii săi guvernamentali, UNHCR va facilita vizite de informare pentru magistraţi şi procurori la centrele de cazare şi plasament gestionate de Biroul Migraţie şi Azil.

6. UNHCR va dota biblioteca din cadrul INJ cu materiale relevante juridice (materiale educaţionale, reviste de drept şi alte publicaţii în domeniul azilului şi apatridiei).

7.  INJ va oferi, dupa necesitate, sălile de conferinţă, echipamentul audio/video necesar, precum şi sprijinul şi asistenţa administrativă solicitată.

Fiecare dintre cele două instituţii va desemna cîte o persoană de legătură care va coordona activităţile prevăzute în prezentul memorandum. În acest sens, UNHCR îl desemnează pe  dnul. Octavian Mohorea, Consilier Juridic, în timp ce INJ o desemnează pe dna. Eugenia Kistruga, Şef al Secţiei formare formatori şi relaţii internaţionale.

Durata, Modificarea sau Rezilierea Memorandumului de Înţelegere

Prezentul Memorandum de Înţelegere va intra în vigoare la data semnării sale şi va rămîne în vigoare pînă ce toate obligaţiile ce decurg din acest memorandum vor fi executate.

În cazul în care în timpul implementării prezentului memorandum de înţelegere una dintre părţi consideră necesară revizuirea prevederilor acestuia, atunci o astfel de modificare se face numai cu acordul scris al ambelor părţi.

Obligaţiile Generale ale Părţilor

Părţile convin să execute obligaţiunile ce le revin, în conformitate cu prevederile prezentului Memorandum de Înţelegere şi să implementeze prezentul acord  în conformitate cu normele şi procedurile UNHCR relevante.

Nicio prevedere stipulată în prezentul Acord sau care are legătură cu acesta nu poate fi interpretată drept renunţare, expresă sau implicită, la orice privilegiu sau imunitate de care se bucură UNHCR sau Organizaţia Naţiunilor Unite.

Prezentul acord nu restricţionează în nici un fel aplicarea integrală a mandatului Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite în Moldova, care a fost acordat de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi este reglementat prin Acordul de cooperare din 2 decembrie 1998.


Institutul Naţional al Justiţiei                                  UNHCR  Moldova    
Dna Anastasia Pascari                                            Dnul Peter Kessler
Director Executiv                                                     Reprezentant


12 aprilie 2012

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More