14 ianuarie 2013

Reprezentantul Regional al UNHCR dl. Oldrich Andrysek întreprinde prima vizită oficială în Republica Moldova în funcţie de Reprezentant de Ţară



CHIŞINĂU, Moldova, 14 ianuarie (UNHCR) – Reprezentantul Regional al UNHCR pentru Belarus, Moldova şi Ucraina dl. Oldrich Andrysek a întreprins prima sa vizită oficială în Republica Moldova, după asumarea funcţiei de Reprezentant de Ţară al UNHCR pentru Moldova în ianuarie 2013.
În timpul vizitei oficiale dl. Andrysek a avut întrevederi cu ES dl. Iurie Leancă, Viceprim-Ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dna Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ES Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei UE în Moldova, dna Isabelle Mihoubi-Astor, Consilier al UE pentru Biroul Migraţie şi Azil, conducerea Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne şi ONG-urile parteneri de implementare ai UNHCR.
“UNHCR salută realizările Republicii Moldova în domeniul aziulului şi apatridiei şi reiterează susţinerea sa pentru consolidarea continuă a instituţiilor responsabile de protecţia şi integrarea persoanelor ce necesită protecţie internaţională. Progresul obţinut pe marginea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE nu a fost unul uşor de realizat, însă acum este clar că Moldova poate servi drept un exemplu. Faptul că Ministerul Afacerilor Interne se află în proces de demilitarizare şi Biroul Migraţie şi Azil este reformat într-o structură deplin civilă, prezintă exemple reprezentative ale acestui progres”, a spus dl. Oldrich Andrysek.
Reprezentantul Regional al UNHCR a adus laude guvernului Moldovei pentru deschiderea şi generozitatea sa de a adăposti refugiaţii şi solicitanţii de azil vulnerabili care fug de persecuţie şi conflicte din Siria şi din alte ţări, precum şi pentru dorinţa de a îmbunătăţi în continuare legislaţia naţională în domeniul azilului. Dl. Andrysek a informat de asemenea oficialii din Republica Moldova despre schimbările recente în statutul biroului UNHCR în Chişinău, şi anume transformarea din reprezentanţă în biroul naţional.
“Schimbarea statutului Reprezentanţei UNHCR în Birou Naţional prezintă o recunoaştere a maturităţii guvernului Moldovei şi a societăţii în abordarea problemelor refugiaţilor”, a spus dl. Andrysek.
Dl. Andrysek de asemenea a remarcat faptul că autorităţile din Republica Moldova respectă rolul societăţii civile şi înţeleg că ONG-urile prezintă o contribuţie valoroasă în transformarea societăţii post-sovietice într-o societate incluzivă şi tolerantă.
Priorităţile UNHCR în Republica Moldova în 2013 rămîn a fi monitorizarea şi implementarea Convenţiei din 1951 privind statutul refugiaţilor şi consolidarea capacităţii autorităţilor de resort, judecătorilor şi a societăţii civile în domeniul protecţiei şi integrării. În această privinţă, lansarea unui nou proiect regional pentru îmbunătăţirea sistemelor şi procedurilor naţionale de azil în Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina, finanţat de Uniunea Europeană şi UNHCR este planificată pentru februarie 2013.
UNHCR activează în Republica Moldova începînd cu 1997 pentru a susţine eforturile guvernului de a adera şi de a implementa instrumentele internaţionale relevante în domeniul azilului şi apatridiei. Dl. Andrysek anterior a deţinut funcţia de Reprezentant UNHCR în Republica Moldova în perioada 1998 – 2002.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More