04 ianuarie 2013

Comunitatea moldovenilor din Elveţia sunt oameni cu inimă mare


Satul Samalia se numără printe cele mai sărace din raionul Cantemir de la sudul Moldovei.
În perioada nu prea îndepărtată, în acest sat toate erau puse la locul lor, dar şi feţele oamenilor arătau mai fericite, vesele. Acum această localitate se zbate în sărăcie. Familii întregi au plecat deja şi, ce e mai straşnic, cea mai mare parte a tineretului la fel se află în străinătate în căutarea unui loc de muncă.
În Samalia au mai rămas doar pensionarii şi funcţionarii publici care şi-au păstrat locurile de muncă. În acest context, Comunitatea moldovenilor din Elveţia îşi realizează proiectul “Colectare de jucarii” şi în această zonă. În luna octombrie în măsura fondurilor disponibile, am ales grădiniţa de copii din acest sat care au primit din partea noastra jucarii, creioane şi hîrtie colorată, cărţi, caiete, rechizite, carioci, pensule şi acuarelă etc.

«Pentru prima dată cînd în satul Samalia ăi în deseobi, la grădiniţă am primit un asemenea ajutor! Este important să întîlneşti oameni receptivi cu inimă mare, gata oricînd să pună umărul la depăşirea problemelor existente, ne mărturiseşete Domnica Blindu, directoarea acestei grădiniţe.
Grădiniţa din sat numără doar 45 de copii cu vîrste cuprinse între 2 şi 7 ani, dar în lipsa acestor şi a altor lucruri necesare unei instituţii preşcolare, educatorii nu puteau desfăşura activităţile de creaţie şi educativ-distractive. Acum, însă, copiii beneficiază de condiţii mai bune de instruire şi însuşire a materiilor. Ţin să vă multumesc pentru generozitate şi sprijinul acordat de oanemii cu inimă mare. Vă doresc şi în continuare să aveţi putere şi pentru alte grădiniţe, iar din partea copiilor noştri, în semn de mulţumitre, vă vom expedia desenele lor.»


Maria Jomir
studentă-jurnalistă,
ULIM, anul III,
Geneva, Elveţia

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More