12 iunie 2012

Refugiaţii vor primi apartamente în cadrul proiectului UE şi UNHCR

CHIŞINĂU, Moldova, 12 iunie (UNHCR) – Patru apartamente reconstruite pentru a găzdui refugiaţii care şi-au părăsit ţara de origine în urma abuzului drepturilor omului şi conflictelor în ţara de origine, vor fi oferite astăzi autorităţilor locale din Rezeni, raionul Ialoveni de către biroul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), drept urmare a lucrărilor ample de renovare în cadrul Proiectului de Integrare Locală finanţat de UE şi co-finanţat de UNHCR.

Familiilor de refugiaţi din Armenia, Azerbaijan şi Palestina le vor fi înmînate cheile în cadrul evenimentului oficial. Primarul de Rezeni Ion Creţu va fi gazdă pentru Viceministrul Ana Vasilachi (Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei), Viceministrul Iurie Cheptănaru (Ministerul Afacerilor Interne), Ambasadorul Uniunii Europene Dirk Schubel şi alţi demnitari.

Ceremonia care are loc marţi la grădiniţa care nu a fost utilizată mai mult timp, este unul similar cu cel desfăşurat în martie, atunci cînd UNHCR oficial a transmis apartamente în clădirea de la Mereni, Anenii Noi pentru a găzdui refugiaţi din Armenia, Rusia şi Sudan.

“Fără suportul entiziast al primarilor, consiliilor şi locuitorilor satelor Mereni şi Rezeni, care au oferit clădirile ruinate pentru UNHCR de a fi renovate în apartamente, acest proiect pilot privind cazarea, nu ar fi fost posibil de realizat,” a spus Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR.  

Refugiaţii care vor primi apartamente noi au fost selectaţi minuţios de către echipa formată din personalul Direcţiei Refugiaţi, Biroul Migraţie şi Azil, UNHCR si ONG-urile partenere. Familiile de refugiaţii au fost evaluate, încît să dispună de aptitudini, dar şi de dorinţa de a contribui cu ceva pentru noile comunităţi care îi vor găzdui.

Familiile de refugiaţi care participă la acest project vor avea grija de întreţinerea apartamentelor si vor achita plata pentru servicii, insa vor fi scutiţi de plata chiriei pe o perioadă de cinci ani, conform unui acord semnat cu autorităţile locale. După cinci ani, se presupune că vor putea să-şi cumpere apartamento proprii, astfel încît apartamentele renovate de UNHCR, să fie date altor refugiaţi ce au nevoie de adăpost. 

“UNHCR este recunoscător Uniunii Europe şi satului Rezeni pentru susţinere şi speră că guvernul va fi disponibil să ofere pe viitor mai multă asistenţă pentru refugiaţi, pentru a-i ajuta să se integreze aici în Moldova,” a declarat Reprezentantul UNHCR Kessler.

UNHCR activează pentru a susţine Guvernul Republicii Moldova în vederea asigurării cadrului legal şi procedural pentru oferirea ajutorului necesar refugiaţilor şi altor persoane ce necesita protecţie internaţională, în conformitate cu standardele internaţionale şi pentru a stabili, mecanismele de promovare a integrării acestora, sau cum ar fi aceasta iniţiativă de a le oferi cazare.

În cadrul Proiectului UE/UNHCR de Integrare Locală, UNHCR a reconstruit blocul final a Centrului de Cazare Temporară pentru Solicitanţi de Azil, situat în apropiere de aieroport, ce dispune de o capacitate de a găzdui pînă la 220 de persoane. Refugiaţii vulnerabili ce locuiesc în Chişinău, Briceni, Cimişlia, Criuleni, Rîbniţa şi Tiraspol au beneficiat de granturi în formă de echipament de uz casnic (plite de gaz, frigidere, radiatoare, cazane, etc) pentru a asigura standardele de bază de trai, iar alte 19 familii ale refugiaţilor selectate minuţios (care locuiesc Chişinău, Bender, Briceni şi Cimişlia) au primit granturi pentru a începe un business mic în sumă de pînă la €2,000 pentru a-i ajuta să devină de sine stătători.

Refugiaţii de asemenea au primit asistenţă pentru a se integra mai bine în comunitatea gazdă, inclusiv prezentări privind orientarea culturală, asistenţă juridică privind drepturile sociale şi economice, asistenţă psihologică şi consiliere privind angajarea în cîmpul muncii. Mai mult de 220 de persoane au beneficiat de asistenţă socială, medicală şi de instruire.

Cursurile de limbă română organizate cu suportul ULIM şi a universităţii “Ion Creangă” au fost implementate şi au fost amenajate două laboratoare cu echipament specializat pentru însuşirea limbii. Au fost organizate vizite de studiu pentru constituirea capacităţii pentru reprezentanţii guvernului (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei) şi societatea civilă ONG-uri.     

Uniunea Europeană a contribuit cu 80 procente finanţare din suma totală de 554,963 a Proiectului de Integrare Locală, iar restul 20 procente, au fost oferite de UNHCR. Proiectul de Integrare locală cu o durată de doi ani şi prevăzut pentru Republica Moldova are drept scop îmbunătăţirea perspectivelor de integrare a refugiaţilor în Republica Moldova conform obligaţiilor în cadrul Convenţiei prinvind statutul refugiaţilor din 1951.  





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More