20 iunie 2012

MOLDOVA REALIZEAZĂ PROGRESE MARI ÎNTRU SUSŢINEREA REFUGIAŢILOR

Pentru a sărbători Ziua Mondială a Refugiaţilor astăzi, 20 iunie, persoanele din Republica Moldova se alătură Naţiunilor Unite şi persoanelor din întreaga lume pentru a respecta curajul şi statornicia persoanelor dezrădăcinate din toată lumea, persoane care se confruntă cu abuzul drepturilor omului şi cu persecuţia pentru a găsi siguranţă şi adăpost în altă ţară.

Mai mult de 2,200 de persoane sunt în cadrul mandatului biroului Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în Republica Moldova, majoritatea persoane apatride, dar şi refugiaţi din statele ex-sovietice, Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

Numărul persoanelor care au solicitat azil pînă acum în Republica Moldova în anul acesta a depăşit numărul total de persoane înregistrate în anul 2011, în special datorită afluxului semnificativ a solicitanţilor de azil din Afganistan, Siria şi Bangladeş.

De la crearea Biroului UNHCR în Republica Moldova în 1997, pe parcursul a mai mult de 15 ani, UNHCR a lucrat cu guvernul şi cu parlamentul pentru a asigura faptul că ţara dispune de legislaţia şi de procedurile necesare pentru a asigura că refugiaţii sunt trataţi conform prevederilor Convenţiei din 1951. Moldova a fost printre primele state în regiune, care a instituit protecţia complementară, cu recomandările şi susţinerea UNHCR, astfel încît alte categorii de solicitanţi de azil pot deveni beneficiari ai protecţiei umanitare.     

Cu puţin timp mai devreme anul acesta Moldova a aderat la doua convenţii ONU privind apatridia şi este printre puţinele ţări în Europa care dispune de legislaţie privind determinarea statutului de apatrid.

„Aprobarea acestor legi şi proceduri reflectă angajamentele Republicii Moldova pentru protecţia refugiaţilor şi prevenirea şi reducerea apatridiei”, a spus Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Chişinău.

Luna viitoare va intra în vigoare legea nouă privind integrarea străinilor şi refugiaţilor, în cadrul căreia Biroul Migraţie şi Azil, Ministerul Afacerilor Interne va fi responsabil pentru coordonarea eforturilor inter-ministeriale privind implementarea legii, dar şi să asigure că refugiaţii au acces la adăpost, angajare în cîmpul muncii, educaţie, asistenţă medicală şi alte servicii sociale. Ca membru al Comitetului de supraveghere al Comitetului Executiv al UNHCR, începînd cu 2009, Republica Moldova este un protector important global al protecţiei refugiaţilor.    

Lacune importante urmează să fie adresate, deoarece timp de 10 ani de cînd Moldova a aderat la Convenţia privind statutul refugiaţilor din 1951, ţara încă nu a produs documente de călătorie în cadrul Convenţiei, care permit refugiaţilor şi beneficiarilor de protecţie umanitară pentru a călători peste hotare, însă guvernul şi-a luat angajamentul să soluţioneze această problemă, împreună cu noile paşapoarte biometrice pentru cetăţenii Moldovei. Obţinerea cetăţeniei Moldovei iarăşi rămîne a fi un proces îndelungat şi dificil, care durează cel puţin 8 ani, în timp ca alte ţări din regiune solicită o perioadă de numai trei ani de reşedinţă pentru solicitanţii refugiaţi. Toate persoanele care au obţinut cetăţenie au recurs la procedura de judecată pentru a trece peste diverse obstacole.   

„UNHCR este mulţumit de progresul obţinut de Moldova în anumite domenii, însă facilitarea obţinerii cetăţeniei şi în cele din urmă distribuirea documentelor de călătorie, vor constitui un beneficiu important pentru refugiaţi şi vor promova în continuare integrarea lor”, a declarat Kessler.

Evenimentele pentru a sărbători Ziua Mondială a Refugiaţilor includ o expoziţie de postere ce reprezintă proiectul de integrare a refugiaţilor în Republica Moldova, finanţat de UE/UNHCR, care este expusă la centrul comercial Malldova, în galeria „Artium” de la etajul 3 pînă la 22 iunie. Un spot video special ce reprezintă refugiaţii ca alergători la maraton, va fi prezentat la televiziuni şi în troleuri pînă la 30 iunie. Acest video special „maraton” necesitatea de integrare a refugiaţilor, o activitate care în cardul legii noi a Moldovei va fi coordonată de Biroul Migraţie şi Azil în cadrul Ministerului de Interne şi va implica o colaborare inter-ministerială importantă.

Refugiaţii, reprezentanţii ministerelor guvernului, corpul diplomatic, mass media, Agenţiile ONU şi grupuri ale societăţii civile vor concura într-o competiţie de tenis de masă pe 23 iunie. Publicul este invitat să privească meciul începînd cu orele 10:00, la arena specializată de tenis de masă din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, situată pe strada Testimiţeanu, 6 (în apropiere de MallDova) în Chişinău.     

Evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Mondiale a Refugiaţilor vor avea loc la Aeroportul Internaţional Chişinăupe 27-28 iunie, în timp ce sala de sosiri a aeroportului va gazdui „cortul” UNHCR şi va expune sute de mini-corturi ce vor promova integrarea refugiaţilor. Cu finanţarea din aprtea UE, începînd cu 2009 UNHCR a instruit autorităţile de frontieră ce lucrează la aeroport şi la alte puncte internaţionale de trecere a frontierei în vedera transmiterii bunelor practici de adresare a solicitărilor de azil parvenite din partea persoanelor ce solicită protecţie în Moldova.  

UNHCR este aproape în întregime finanţat din contribuţii voluntare, încît informarea publicului şi susţinerea joacă un rol important în lucrul UNHCR. Fiind una dintre agenţiile umanitare principale, UNHCR i s-a conferit de doua ori Premiul Nobel pentru Pace (1954 şi 1981) petru lucrul său de a asista miliaone de refugiaţi în toată lunea ce suferă de ăersecuţie şi de război.   

Pe plan mondial ICNUR marchează Ziua Mondială a Refugiatului 2012 prin lansarea unei noi campanii cu scopul de a construi un mai puternic sentiment de empatie faţă de refugiaţi şi înţelegerea situaţiei persoanelor strămutate cu forţa. Ambasadorul special al UNHCR Angelina Jolie, şi alţi cîţiva Ambasadori ai Bunei Voinţe şi celebritaţi şi-au împrumutat vocile într-o nouă campanie întitulate „impasul”, campanie care încurajează publicul să contempleze  asupra dilemelor cu care se confruntă victimele conflictului sau ale persecuţiei.

De asemenea, ICNUR a dezvoltat o aplicaţie smartphone gratuită, un mic joc numit "My Life as a Refugee", care aduce la viaţă experienţa de refugiat şi scoate în evidenţă unele dintre deciziile şi consecinţele cu care se confruntă refugiaţii din întreaga lume. Construit pentru iOS şi Android şi în curînd va fi lansat pentru iPhone, jocul "My Life as a Refugee" distrează, dar în acelaşi timp şi educă jucătorii, cu istorii interactive bazate pe experienţe reale de viaţă ale familiilor destrămate din cauza conflictelor sau persecuţiei.

Pentru a afla mai multe despre „campania dilema”din acest an, vă rugăm să vizitaţi:

"My Life as a Refugee", pagina web a aplicaţiei: http://mylifeasarefugee.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More