13 mai 2012

Ziua Europei e sărbătoarea şi a celorlalte continente

Deja pe parcursul a mai multor ani, în mod tradițional, primăria municipiului Chișinău împreună cu delegația Uniunii Europene organizează Ziua Europei în Republica Moldova. Desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, această sărbătoare a unit sute şi mii de chișinăuieni dornici să guste din diversitatea multiculturală a țătilor europene. 
Primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a menționat că deschiderea oficială a zilelor Europei în Republica Moldova e o bună oportunitate de cunoaștere a Europei, a elementelor culturale si tradiționale comune: ”Recent am sărbătorit 20 de ani de independență în construcția noastră ca stat și societate. Deși întîmpinăm și în continuare dificultăți, Integrarea Europeană este tocmai proiectul care ne poate uni pe toți, care ne poate conduce spre un viitor al prosperității.” Sărbătorirea zilelor Europei în capitala Moldovei a trezit mult entuziasm și în rîndul copiilor, care au participat la diferite concursuri și jocuri interesante, au făcute desene pe stadă, au dansat și s-au bucurat împreună în ”Ungherașul pentru copii.” În sătucul European, amplasat în Piața Marii Adunări Naționale, țările Europene au prezentat elemente din cultura și bucătăria națională.
La sărbătoarea Europei şi europenilor au participat şi persoane de pe alte continente cum ar fi Africa şi Asia; între altele e vorba de beneficiarii Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Moldova – refugiaţii, solicitanţii de azil şi beneficiarii de protecţie umanitară – care au fost sprijiniţi de organizaţiile non-guvernamentale, parteneri de implementare a proiectelor UNHCR, în special Centrul de Caritate pentru refugiaţi care, de fiecare dată, se implică în diverse activităţi cultural-educative şi de divertisment cu sprijinul direct al refugiaţilor.
Tinerii au avut oportunitatea de a lua lecții de limbă italiană, germană, franceză, lituaniană, poloneză ș.a. la școlile lingvistice organizate în piață; au participat la jocurile desfășurate și la concursurile cu premii. Ademeniți de mirosurile îmbietoare a mîncărilor, am cunoscut specificul bucătăriei naționale a mai multor țări europene. Ostropel cu piept de pui în bucătătria României, cîrnăciori de Bavaria în cortul Germaniei, sărmăluțe și plăcinte naționale au fost doar unele din bucăturile propuse celor prezenți. Cu dansuri vesele au venit elevii liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, invitînd pe toți la dans. În Pavlionul alb din piață au fost desfășurate Dezbateri Publice privind dimensiunile politice și economice ale relațiilor UE-Republica Moldova, la care au participat mai mulți ambasadori ai țărilor europene. Deschiderea oficială a zilei Europei în centrul capitalei Republicii Moldova a fost o sărbătoare cu adevărat memorabilă.
 

Mariana RĂILEANU,
Student-jurnalist,
ULIM

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.307994655945937.73313.100002062145179&type=1
Foto: Tatiana BOTNARU

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More