21 mai 2012

În premieră Ziua Europei a fost sărbătorită şi la Comrat

Delegația Uniunii Europene a ajuns în acest an să organizeze Ziua Europei și la Comrat, UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, ieri, în Piața Centrală a or. Comrat, s-a desfășurat ”Satul European”. Aici Misiunile diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene au împărtășit din culturile, tradițiile, bucătăria țărilor pe care le reprezintă.

În deschidere, dl Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe
și Integrării Europene, a salutat oaspeții, locuitorii orașului, felicitându-i pe toți cu această sărbătoare frumoasă organizată la Comrat.
Dl Mihail Formuzal, Bașcanul Găgăuziei, de asemenea a venit cu cuvinte de mulțumire adresate celor prezenți, pentru participarea la această sărbătoare, acentuând că populaţia din regiune, prin această sărbătoare, face un pas sigur spre Europa.
În acela
și context, primarul orașului, dl Nicolai Dudoglo, s-a arătat încântat că anume în Comrat s-a decis sărbătorirea Zilei Europei și eveniment ce deschide noi oportunetăţi de a cunoaște şi mai bine diversitatea cultural a statelor europene.
În cadrul ”Satului european” au fost aranjate mai multe corturi ale celor mai importante misiuni diplomatice europene de la Chişinău.
Un deosebit interes pentru vizitatori a trezit cortul Reprezentanţei Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Moldova. La Ziua Europei UNHCR a prezentat două proiecte sus
ținute de Uniunea Europeană: Integrarea refugiaților în Belarus, Moldova și Ucraina, și Suport pentru activitățile UNHCR în Europa de Est în contextul programelor regionale de protecție. Dl Peter Kessler, Reprezentantul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, a împărțit personal daruri celor prezenți și le-a vorbit despre problema integrării în societate a refugiaților din Republica Moldova. Dl Kessler ne-a declarat că atmosfera Zilei Europei de la Comrat este mai deosebită şi cu un specific aparte faţă de cea de la Chișinău, sărbătorită cu o săptămână înainte.
Oamenii de aici erau foarte curio
și să afle lucruri noi, spunând că această zi este una de odihnă și de cunoaștere. Anume cunoașterea noilor culturi și tradiții europene este ceea ce ne lipsește la moment cel mai mult – susţine un vizitator.
Maturii au avut posibilitatea să asiste la două dezbateri publice cu privire la aspectele politice şi economice ale cooperării UE - Republica Moldova, cu participarea oficilalilor UE şi a celor locali.
Copiii, implicaţi în diverse concursuri, cel mai solicitat fiind desenul pe asfalt, au primit cadouri din partea Delegaţiei UE în Republica Moldova. Ca şi la Chişinău, şi la Comrat nu au lipsit Ungheraşele lingvistice unde vizitatorii au însuşit cuvinte și expresii din diferite limbi.
Activităţile „Satului european” s-au încheiat seara cu un concert cu participarea arti
știlor din Republica Moldova şi din străinătate.
Ziua Europei a fost marcată
și la Comrat pentru prima dată.

Cristina Bruma,
Student-jurnalist,
ULIM


foreportaj:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=296812720408588&set=a.296626540427206.72244.100002395888454&type=1&theater

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More