16 mai 2012

Festivalul dedicat Zilei Internaţionale a Familiei la Chişinău

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei, Direcţia municipală pentru protecţia copilului, a organizat ieri, Sărbătoarea cu genericul: „ Familia creează valori, valorile creează familia”, desfăşurată la Centrul de Cultură şi Artă „Ginta Latină”. Sărbătoarea se află la cea de-a patra ediţie organizată în cadrul Festivalului Familiei.

Oaspeţii prezenţi la manifestaţie, dl Cornel Ţăruş, Şef Direcţie Protecţia Familiei şi Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, şi dna  Svetlana Chifa, Şef Direcţie Municipală pentru protecţia Drepturilor Copilului, au adresat cuvinte de felicitare tuturor familiilor prezente în sală, dorindu-le fericire, şi multe bucurii de la cei dragi.
Sărbătoarea a început cu un dans frumos interpretat de copiii de la „Lollipops”, care, prin zibmetele lor schiţate către invitaţii din sală, au şi degajat şi încins atmosfera. 

Primele au fost aplaudate familiile cu mulţi copii - de la trei copii în sus. Să creşti un copil este normal, însă să creşti mai mult de trei copii este un lucru mare şi mai rar întîlnit în ziua de astăzi.
Apoi au fost felicitate familiile care au adoptat copii, familiile care au luat tutelă asupra unui sau mai mulţi copii, familiile în care cresc copii cu disabilităţi. Un moment frumos al serii, a fost cînd pe scenă au urcat familiile cu gemeni, tripleţi şi patrupleţi.
În premieră la Festivalul Familiei, au participat şi familiele refugiaţilor.
Aceşti refugiaţi au trebuit să aleagă între siguranţa familie sau drumul pribegiei şi ei au ales familia. Au lăsat în urmă totul - ţara natală, rude, tradiţii şi au mers acolo unde este mai linişte, au venit în Republica Moldova.
Cele cinci familii de refugiaţi, care împreună cu copiii numără 15 persoane, provin din Azerbaijan, Armenia, Iran, Afganista şi India. În ochii refugiaţilor se putea vedea multă lumină şi bucurie. Unii dintre ei ne-au mărturisit că sărbăroarea familiei semnifică foarte mult, din simplu motiv că ştiu ce înseamnă să te desparţi de cei apropiaţi.
Şeful Centrului de Caritate pentru Refugiaţi, dl Djavid Paknehad, ne-a declarat că pentru anul viitor, doar pentru refugiaţi, se va încerca organizarea unei sărbători a familiei chiar în cadrul Centrului, cu concursuri pentru copii şi recitaluri muzicale interpretate chiar de familiile refugiaţilor; cu diferite premii şi menţiuni. În prezent la Centrul de Cazare pentru solicitanţii de azil se află în jur de 30 de familii.
Cu această ocazie, atît refugiaţii cît şi familiile băştinaşe, au primit cadouri, parte procurate de Reprezentanţa Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, parte graţie generozităţii unor agenţi economici din mun. Chuşinău.
În total la Festival au fost menţionate 73 de familii, care împreună cu copii numără 440 de persoane.

În cadrul festivităţii au fost menţionate mai multe familii care au primit şi cîte un mic cadou din partea organizatorilor, pentru dragostea pe care o poartă celor apropiaţi şi pentru exemplul arătat tuturor.

Cristina BRUMA,
Catedra Jurnalism,
ULIM

                                                                                                  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More