24 aprilie 2012

Bulgaria şi Moldova la moment sunt ultimele state ce aderă la Convenţia privind apatridia

La 19 aprilie, Republica Moldova oficial a depus instrumentele de aderare la Convenţia din 1954 privind statutul persoanelor apatride şi Convenţia din 1961 privind reducerea apatridiei, la Naţiunile Unite în New York. Bulgaria a aderat la aceste tratate importante o lună mai devreme, pe 22 martie.


„UNHCR salută aceste aderări la tratatele globale, care vor precăuta şi vor soluţiona întrebările legate de apatridie”, a spus Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Republica Moldova. „Atingerea unui număr sporit de state părţi la aceste două convenţii privind apatridia este cheia spre progres”.

Luînd în considerare Republica Moldova, 73 de state au aderat la Convenţia din 1954 privind statutul persoanelor apatride, şi 44 sunt state parte la Convenţia din 1961 privind reducerea apatridiei.Anul trecut, numai 65 state erau parte la Convenţia din 1954, şi 37 state erau parte la Convenţia din 1961. Treizeci şi unu de state şi-au luat angajamentul la întrunirea ministerială UNHCR în decembrie, de a adera la una sau la ambele Convenţii. Moldova şi Bulgaria acum au îndeplinit aceste angajamente, împreună cu Benin şi Georgia, care au aderta în decembrie.

„Extinderea listei semnatarilor la acesre două tratate este un scop pentru UNHCR, care este mandatat de ONU de a preveni apatridia, de a soluţiona cazurile existente şi de a proteja drepturile persoanelor apatride,” a declarat Kessler.

În Europa, sute de mii de persoane sunt afectate de apatridie. În toată lumea, numărul persoanelor apatride este estimat în jur de 12 milioane.

Apatridia poate apare dintr-un număr de motive, iar impactul său asupra celor afectaţi poate fi dramatic. Spre exemplu, o persoană care nu poate obţine un certificat de naştere, nu poate demonstra identitatea sa şi obţine acces la serviciile de stat ori la alte servicii, care potenţial poate duce la nerespectarea serioasă a drepturilor omului.  

În Moldova mai mult de 5,000 de persoane s-au identificat ca fiind apatride, în urma ultimului recesămînt, care nu a acoperit regiunea Transnistreană. Pînă în prezent, peste 2,000 de persoane au fost oficial recunoscute. Aproape toţi - sunt fosti cetăţeni sovietici. Recent, Moldova a aprobat o lege ce stabileşte procedura de determinare a apatridiei, cu susţinerea guvernelor Ungariei şi Franţei, cît şi a UNHCR, şi în prezent se desfăşoară o examinare aoficială a cererilor.  

UNHCR va susţine Biroul Migraţie şi Azil, Ministerul Afacerilor Interne privind distribuirea infromaţiei  referitor la procedura nouă în regiunile unde locuiesc persoanele apatride.

Organizaţia deja a început un proiect pilot în Mihăileni, Ochiul Alb, Tirnova, Otaci, Nicoreni, Comrat, Basarabeasca, Hînceşti, Vulcăneşti şi Ciocîlteni.

         




Pentru informaţie suplementar contactaţi Reprezentanţa UNHCR în Moldova
str. A. Mateevici, 68  MD-2009 Tel. 27 18 53, 27 08 65 fax: 27 19 53, e-mail: mdach@unchr.org
Puteţi vizita  www.unhcr.org şi www.unhcr.org.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More