19 martie 2012

Stabiliţi obiective şi urmaţile – povestea El Safi Bayan Maksed privind integrarea

El Safi Bayan Maksed este o refugiată din Irak care, în ciuda multor dificultăţi, şi-a găsit locul în societatea Ucraniană.
El Safi Bayan Maksed Salekh a ajuns în Ucraina cu aproximativ 5 ani în urmă. Familia ei s-a stabilit în Harkov. În 2006 soţul ei a murit într-un accident rutier. Revenirea în ţara natală era imposibilă din cauza războiului civil violent de acolo. El Safi este traducător de profesie. La acel moment să fii traducător în Irak era destul de periculos. El Safi şi-a luat inima în dinţi şi a decis să înceapă o viaţă nouă în Ucraina. Pentru a face acest lucru, în primul rînd ea trebuia să obţină statutul de refugiat şi să găsească un loc de muncă.
El Safi nu a lăsat să crească iarbă sub picioare. Ea a lucrat ca profesor particular de limbă rusă pentru studenţii cursului de bază şi a lucrat de asemenea într-un magazin. După obţinerea statutului de refugiat în 2009, a propus prietenilor săi să deschidă un birou de traduceri/interpretări şi, în ciuda greutăţilor, ea a reuşit în octombrie 2009 să înregistreze întreprinderea sa. Lucrurile nu au mers atît de bine de la început. El Safi a constatat că este greu să stabileşti relaţii cu universităţile din Ucraina. Însă, treptat lucrurile s-au schimbat. În cadrul Companiei sale, El Safi prestează servicii pentru pregătirea documentelor pentru studenţii străini care doresc să studieze în universităţile din Ucraina; interpretarea şi traducerea documentelor necesare pentru admiterea în instituţiile de învăţămînt superior. Mai mult, compania îndeplineşte şi comenzi ca imprimarea documentelor, fotografiilor, scanarea documentelor; oferă consultaţii din sfera învăţămîntului superior din Ucraina.
În 2010, în cadrul proiectului „Integrarea locală a refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ucraina”, finanţat de UE şi implementat de UNHCR în colaborare cu partenerul de implementare – fondul de caritate regional din Harkov „Serviciul de Asistenţă Socială”, El Safi a finisat cu succes un curs de limbă ucraineană, organizat la Universitatea Naţională de Aeronautică şi a obţinut certificatul respectiv. În cadrul proiectului, pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile, El Safi a mai urmat şi un curs în Adobe Photoshop.
Ea de asemenea a beneficiat de oportunitatea de a primi grantul de integrare, în cadrul proiectului Integrare Locală finanţat de UE. Ca urmare a acestui fapt ea a reuşit să înlocuiască hard-ul şi sistemul de operare învechit din oficiul companiei cu calculatoare moderne, aparate de birou noi şi cu un dispozitiv multifuncţional (copiator, scaner şi fax - toate în unul).
În prezent El Safi este optimistă în ceea ce priveşte viitorul. Ea are multe planuri. Spre exemplu, ea intenţionează să înceapă cooperări cu instituţiile de învăţămînt superior care admit străini. Recent El Safi a lansat site-ul companiei sale http://ukr-iraq-bn.com/
Cînd mi-am fondat firma m-am confruntat cu probleme de ordin financiar. Nu erau suficienţi bani nici pentru chirie şi nici pentru cheltuielile curente. Nu aveam destule comenzi, dar eram sigură că totul urma să fie bine. În ultimii doi ani afacerea mea a prosperat şi acum mă intenţionez să-mi extind compania, spune El Safi.
Şi în final un sfat util de la El Safi pentru alţi refugiaţi care vor să se integreze în Ucraina: Fiţi sinceri cu oamenii, nu aşteptaţi ceilalţi să vă ajute, ajutaţi-vă pe voi înşivă şi ajutaţii pe ceilalţi, stabiliţi obiective şi urmaţile.


Publicat la 16 Martie 2012

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More