23 martie 2012

Patru apartamente pentru refugiaţi transmise de către UE şi UNHCR

CHIŞINĂU, Moldova, 23 martie (UNHCR) – Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a transmis astăzi patru apartamente autorităţilor locale din Mereni, raionul Anenii Noi, care au fost reconstruite pentru a găzdui refugiaţii, în cadrul Proiectului de Integrare Locală co-finanţat de UE/UNHCR.  

La eveniment au participat Vice-prim-ministrul Republicii Moldova Mihai Moldovanu şi Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Valentina Buliga, împreună cu Ambasadorul UE Dirk Schubel. Primarul satului Mereni, Eugen Salcuţan şi Directorul adjunct al Biroului Migraţie şi Azil, Directorul Direcţiei Refugiaţi, în cadrul MAI, Ecaterina Silvestru.
Fără suportul entiziastic al primarilor şi consiliilor din satele Mereni şi Răzeni, care au oferit clădirile ruinate UNHCR, pentru a fi renovate în apartamente, acest proiect pilot privind locuinţele, nu ar fi fost posibil de realizat,” a spus dl Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR

Patru familia refugiate din Rusia, Armenia, Palestina şi Sudan au primit cheile simbolicede la apartamentele reconstruite în Mereni, localitate situată în apropiere de capitala Chişinău. A doua clădire ruinată, din satul Răzeni, raionul Ioloveni, care a fost reconstruită de UNHCR, urnează să fie transmisă în folosinţă luna viitoare.
Refugiaţii care vor primi apartamente noi au fost selectaţi minuţios de către o echipă multifuncţională, formată din reprezentanţi a Direcţiei Refugiaţi, Biroul Migraţie şi Azil, UNHCR si ONG-uri partenere. Refugiaţii selectaţi dispun de aptitudini de care ar putea beneficia pe viitor comunităţile lor gazdă.
Conform unui acord semnat cu autorităţile locale, beneficiarii de apartamente vor avea grija de întreţinerea apartamentelor, şi vor fi responsabili pentru plata serviciilor comunale, însă vor fi scutiţi de plata chiriei pe o perioadă de cinci ani. După cinci ani se presupune că ei îşi vor cumpăra apartamentele proprii, astfel încît apartamentele renovate de UNHCR, să fie date altor refugiaţi ce au nevoie de adăpost. 

UNHCR este recunoscător Uniunii Europe pentru susţinere şi speră că guvernul va fi disponibil să ofere pe viitor mai multă asistenţă pentru refugiaţi pentru a-i ajuta să se integreze aici în Moldova,” a declarat Reprezentantul UNHCR Kessler.



UNHCR susţine Guvernul Republicii Moldova în vederea asigurării cadrului legal şi procedural necesar pentru oferirea ajutorului necesar refugiaţilor şi altor persoane care necesită protecţie internaţională, în conformitate cu standardele internaţionale şi pentru a stabili, de asemenea, mecanismele de promovare a integrării acestora, sau cum ar fi această iniţiativă de a le oferi cazare.
În cadrul Proiectului UE/UNHCR de Integrare Locală, UNHCR de asemenea a reconstruit aripa finală a Centrului de Cazare Temporară pentru Solicitanţi de Azil, cu o capacitate de a găzdui pînă la 220 de persoane.  

Refugiaţii vulnerabili (care locuiesc în Chişinău, Briceni, Cimişlia, Criuleni, Rîbniţa şi Tiraspol) au beneficiat de granturi în formă de bunuri, în cadrul proiectului, ce includ mărfuri de uz casnic (aragaze, frigidere, radiatoare, cazane, etc) pentru a asigura standardele de bază de trai. În cadrul programului pilot, 19 familii ale refugiaţilor, selectate minuţios (care locuiesc în Bender, Briceni şi Cimişlia) au primit granturi pentru a începe un business mic în sumă de pînă la €2,000 pentru a-i ajuta să devină de sinestătători. 
Refugiaţii de asemenea au primit asistenţă pentru a se integra mai bine în comunitatea gazdă, inclusiv prezentări privind orientarea culturală, călătorii în teren şi participarea la sărbătorile naţionale; asistenţă juridică privind drepturile sociale şi economice, asistenţă psihologică şi consiliere privind angajarea în cîmpul muncii. Mai mult de 220 de persoane au beneficiat de asistenţă socială, medicală şi de instruire. 

Cursurile de limbă română organizate cu suportul ULIM şi a Universităţii “Ion Creangă” au fost implementate şi au fost amenajate două laboratoare cu echipament specializat pentru însuşirea limbii. Au fost organizate vizite de studiu pentru constituirea capacităţii pentru reprezentanţii guvernului (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei) şi societatea civilă ONG-uri.     
Uniunea Europeană a contribuit cu 80 procente finanţare din suma totală de 554,963 a Proiectului de Integrare Locală, iar restul 20 procente, au fost oferite de UNHCR. Proiectul de Integrare locală cu o durată de doi ani şi prevăzut pentru Republica Moldova are drept scop îmbunătăţirea perspectivelor de integrare a refugiaţilor în Republica Moldova conform obligaţiilor în cadrul Convenţiei prinvind statutul refugiaţilor din 1951.  




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More