21 februarie 2012

Iniţiativă transfrontalieră istorică de accelerare a trecerii frontierei la Briceni-Rosoşani

Odesa, 21 februarie 2012: Un proiect-pilot de lansare a unui punct comun de trecere a frontierei (PCTF) susţinut de către Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) a fost lansat astăzi la Briceni-Rosoşani, la frontiera moldo-ucraineană. Proiectul se va desfăşura pentru o perioadă iniţială de şase luni şi va acţiona ca un studiu de caz, care, şi în cele din urmă, va permite autorităţilor din Moldova şi Ucraina să verifice fezabilitatea replicării proiectului în alte puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.
În decursul acestor şase luni, controlul efectuat pe sensul de intrare sau ieşire va avea loc pe teritoriul Ucrainei, la Rosoşani, iar procedurile efectuate de serviciile grăniceri şi vamale ale Moldovei şi Ucrainei vor fi unificate, simplificate şi optimizate. De asemenea, timpul necesar efectuării procedurilor de trecere a frontierei pentru traficul de călători şi mărfuri va fi redus semnificativ. Beneficiile PCTF pentru autorităţile de frontieră ale Republicii Moldova şi Ucrainei presupun o utilizare mai eficientă a resurselor umane şi tehnice, evitarea suprapunerilor, realizarea activităţilor comune şi întărirea încrederii între servicii. Proiectul Briceni-Rosoşani este un nou punct de reper, o iniţiativă datorită căreea autorităţile de frontieră ale Moldovei şi Ucrainei au stabilit de comun acord un PCTF care funcţionează în conformitate cu standardele Uniunii Europene.
Proiectul dat a constituit punctul culminant al eforturilor depuse pe parcursul a mai multor ani de către un grup comun de lucru condus de EUBAM. Acesta a rezultat în semnarea unui protocol al PCTF de către serviciile grăniceri ale Republicii Moldova şi Ucrainei, precum şi de către serviciile vamale ale ambelor ţări, în decembrie 2011, şi semnarea ulterioară a unui document operaţional final la 7 februarie.
În timpul celei de-a 9-a Faze a operaţiunilor EUBAM, experţii Misiunii vor asista punerea în aplicare a proiectului-pilot PCTF, prin continua asistenţă efectuată de către birourile teritoriale ale EUBAM “la faţa locului", şi iniţiative de formare profesională. Împreună cu partenerii săi, EUBAM va identifica avantajele şi dificultăţile proiectului, pentru a stabili dacă PCTF ar trebui să devină permanent. De asemenea, va fi acordată asistenţă în stabilirea altor PCTF de-a lungul frontierei moldo-ucrainene în cazul în care partenerii EUBAM vor decide să reproducă proiectul dat.

CONTACTE
Ronan Goggin                                              Dariia Pokhliebaieva
+380 482 36 52 74                                         +380 482 36 52 74
mobil: +38 050 413 91 34                              mobil: +38 050 415 62 70
Maryna Reshetnyak                                     Cristina Ţurcan
+380 482 36 52 74                                        mobil: +373 68 37 59 75
mobil: +38 050 391 09 04                             press@eubam.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More