24 februarie 2012

Act de binefacere pentru copiii din Moldova


În ultimul timp, care, din păcate, se măsoară în ani buni, pentru o anumită categorie de persoane din R.Moldova - grupurile vulnerabile, cum li se mai zice - ajutoarele umanitare fac parte din viaţa de zi cu zi, iar lipsa acestora îi lasă departe de posibilitatea de a lupta cu problemele cotidiene, mai cu seamă, cele de ordin economic. Venite din partea a diverse instituţii internaţionale şi naţionale guvernamentale şi non-guvernamentale, persoane particulare etc. acestea, ajutoarele, înseamnă, în cele mai dese cazuri, o şansă de a supravieţui, o posibilitate de a reuşi, de a fi mobil, şi, de ce nu?, de a păstra dorinţa de viaţă.

În luna februarie, curent, Diaspora moldovenilor din Elveţia, oraşul Geneva, a organizat un act de binefacere pentru copiii din satul Vişniovca, raionul Cantemir.

Cu toate că era o sîmbătă geroasă, grupul de voluntari, au colectat diverse jucării, cărţi în limba româna, hîrtie colorată şi creioane, carioci, alte rechizite şi multe lucruri ce pot fi folosite de educatori şi copii în cadrul activităţilor organizare zi de zi în instituţiile preşcolare.

Grădiniţa din localitatea Vişniovca, raionul Cantemir, numără circa 70 copii cu vîrste cuprinse între 3 şi 7 ani. Aceste lucruri vor fi folosite de către colegii mei şi, desigur, de copii, la organizarea diverselor activităţi educative şi cognitive; datorită mărinimiei oamenilor – pămîntenilor noştri din depărtare – vom pregăti cu mai mult entuziasm şi mai multă grijă şi succes sărbătorile de primăvară - ne-a spus doamna Elena Grozdev, educatoare. 

Majoritatea grădiniţelor din localităţile rurale, din păcate, nu dispun de echipamentele necesare şi de materialele didactice şi metodice pentru desfăşurarea activităţilor potrivit programelor cultural-educative şi cognitive. Una din cauzele acestei situaţii regretabile este lipsa de fonduri a instituţiilor de resort locale şi centrale. De aceea, gestul oamenilor de bună credinţă este mai mult decît binevenit şi apreciat nu doar de administraţia Grădiniţei, copiii dornici de joacă şi cunoştinţe, ci şi de către părinţii acestora.

În numele cadrelor didactice şi, în special, a copiilor, mulţumim tuturor celor care au contribuit la colectarea şi transportarea, distribuirea jucăriilor şi rechizitelor pentru picii de la grădiniţa noastră. Această acţiune de binefacere e o adevărată surpriză pentru copilaşii noştri adorabili, căci aceste daruri au schimbat totalmente aspectul sălilor. Acum ei au posibilitatea să-şi creeze singuri propria poveste în care să se regăsească în mununata lume a copilăriei – a mai adăugat dna Grozdev.

Maria Jomir
Geneva,
februarie 2012




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More