05 decembrie 2011

O frumoasă iniţiativă, transformată, în timp, într-o tradiţie, susţinută de soţiile diplomaţilor acreditaţi în R.Moldova


Clubul Internațional al Femeilor din Republica Moldova a organizat, la 3 decembrie, a XV-a ediţie a Iarmarocului Caritabil de Iarnă. Această frumoasă iniţiativă, transformată, în timp, într-o tradiţie, aparţine soţiilor diplomaţilor acreditaţi în R.Moldova.

Deschiderea Iarmarocului a început cu un frumos concert de dansuri şi cîntece tradiţionale, colinde, iar invitata specială a fost cunoscuta şi apreciata interpretă Geta Burlacu. Programul de divertisment, bucătăriile diferitor popoare şi tombola cîştigătoare au făcut parte din bogata agendă propusă de organizatori. Tradiţioal, la Iarmaroc participă reprezentanţii instituţiilor internaţionale şi ai ambasadelor din diferite ţări, cu reşedinţa la Chişinău –  SUA, România, Ucraina, Turcia, China, Bulgaria, Ungaria, Belarus ş.a., în total peste 40 de instituţii.

Vizitatorii au gustat din bucatele propuse de originari, putînd cumpăra suvenire alese, de cele mai neobişnuite forme şi gustînd din bucatele exotice ale diferitor țări.
Produse din artizanat, bijuterii - mărgele, obiecte confecționate sau împletite manual, batiste frumos colorate au fost prezentate şi oferite cu multă amabilitate de către Ambasada Ungară.
Iubitorii de fast-food au putut gusta la Ambasada SUA cele mai apetisante hot-dog-uri. Multe cărți şi discuri despre cultura țării lor au prezentat cei de la ambasadele Turciei şi Chinei. Cosmetică naturală şi alte lucruri valoroase ne-au oferit reprezentanţii Ambasadei din Belarus. N-au lipsit nici măştile de Crăciun, cerbii şi zînele, dar şi bradul frumos împodobit.




Avem posibilitatea să ajutăm persoanele nevoiaşe, susţine Maria Moser, soţia Ambasadorului SUA în Moldova, şi acest lucru este extraordinar pentru că vizitatorii, prin contribuţiile lor, au posibilitatea să-şi manifeste solidaritatea faţă de copiii care au nevoie de ajutor, a declarat Ana Maria Luft.



Ca în fiecare an, cu lucruri deosebite au participat la Tîrgul caritabil şi reprezentanții Centrului de Caritate pentru Refugiați (CCR). Dl Djavid Paknehadcoordonator de proiecte, ne-a comunicat că Tîrgul este o modalitate foarte bună de a aduna nu doar donații, ci şi zîmbete şi bună dispoziţie pe chipurile celor prezenți, care conferă sărbătorii un statut de prietenie şi împrietenire. Participăm în fiecare an la această manifestație şi oferim cu plăcere banii adunați organizatorilor, care, la rîndul lor, finanțează diferite proiecte de asistență medicală şi socială din Moldova. Aici prezentăm şi realizăm, la preţuri mici, diferite lucruri, obiecte – tablouri pictate frumos de copiii din clase primare, ilustrate şi obiecte din ceramică confecționate de copiii din familiile refugiate în Moldova, bijuterii din oase de elefant aduse din Africa, figurine egiptene, coşuleţe din piele de crocodil, ilustrații pe foi de papirus şi bumbac şi multe altele.

Acest eveniment uneşte comunitățile într-o atmosferă de sărbătoare, unde fiecare poate face un bine şi oferi un zîmbet cald celui apropiat. De menţionat că, în cincisprezece ani de la prima organizare a Tîrgului, au fost adunate circa 200 de mii de dolari.













0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More