09 decembrie 2011

INSTITUŢIA APATRIDIEI ÎN DREPTUL NAŢIONAL ŞI INTERNAŢIONAL PRIN PRISMA PROCESULUI DE RACORDARE A CADRULUI LEGAL AUTOHTON LA STANDARDELE UNIUNII EUROPENE

La 9 decembrie, curent, în incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM) şi-a desfăşurat lucrările CONFERINŢA ŞTIINŢIFICO-PRACTICĂ INTERNAŢIONALĂ „INSTITUŢIA APATRIDIEI ÎN DREPTUL NAŢIONAL ŞI INTERNAŢIONAL PRIN PRISMA PROCESULUI DE RACORDARE A CADRULUI LEGAL AUTOHTON LA STANDARDELE UNIUNII EUROPENE”.
În deschiderea Conferinţei, dl Vitalie GAMURARI, dr., conf. univ., Decan, Facultatea de Drept, ULIM, a atras atenţia auditoriului asupra importanţei problemei puse în discuţie şi a mulţumit celor prezenţi, în special experţilor, pentru receptivitatea de a participa la această frumoasă iniţiativă promovată cu concursul Centrului de Drept al Avocaţilor (Director Alexei BARBĂNEAGRĂ, dr. hab., prof. univ.), cu sprijinul Reprezentanţei UNHCR în R.Moldova

Tema în cauză a fost mai întîi abordată, sub aspectul perceperii şi promovării de către unele instituţii internaţionale, dar şi în contextul legislaţiei UE de către dl Christian Mommers, de la Universitatea Leiden din Olanda. Cunoştinţele expertului în domeniile apatridiei, în special a azilului, a extins aria discuţiilor astfel că despre apatrizi se poate vorbi şi ca despre o categoria separată, dar şi în contextul altor grupuri vulnerabile cum sunt, de fapt, şi refugiaţii şi solicitanţii de azil.    
În cadrul primului modul Cooperarea dintre state şi organisme internaţionale la nivel regional şi universal în materie de apatridie au fost prezentate comunicatele: UNHCR în Republica Moldova. Rolul UNHCR la nivel internaţional. Situaţia şi rolul UNHCR pe plan naţional. Activităţile UNHCR - Octavian MOHOREA, Consilier juridic naţional, UNHCR în MoldovaInstituţia apatridiei în dreptul internaţional prin prisma politicii europene în materie de azil şi de refugiaţi - Vitalie GAMURARI, dr., conf. univ.; Statutul juridic al apatridului în dreptul internaţional privat contemporan - Natalia OSOIANU, dr., l/s. ULIM., etc. Temele prezentate în cadrul modului doi au fost elaborate în contextul compartimentului: Co-raportul dintre cadrul normativ naţional şi internaţional în materie de apatridie şi sistemul normativ în domeniul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, iar cel de-al treilea modul a fost susţinut de comunicate şi studii privind Statutul juridic al apatrizilor prin prisma dreptului internaţional şi a dreptului naţional”, perzentate inclusiv de masteranzi, studenţi de la ULIM, USM, USEM, ASEM, Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Bălţi.

La Conferinţă au participat, cadre didactice, masteranzi, studenţi, specialişti şi experţi naţionali şi internaţionali, reprezentînd: ULIM; UNHCR; Centrul de Drept al Avocaţilor; Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraţionale (ICMPD); Ministerul Justiţiei; Curtea Constituţională; Procuratura Generală; Serviciul de Securitate şi Informaţii; Misiunea Norvegiană pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM); USM; USEM; ASEM; Academia de Ştiinţă; Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”; Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Bălţi; Universitatea de Stat „B.P. Haşdeu”, Cahul; Universitatea de Stat din Comrat.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More