24 noiembrie 2011

NE INFORMĂM - NE PROTEJĂM

An de an, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în Republica Moldova organizează traininguri informative cu privire la modul sănătos de viaţă. La fel, a fost şi în acest an - la 23 noiembirie, la centrul de conferinţe SUMMIT, a avut loc trainingul cu tema Sesiuni informative privind sănătatea, la care au participat atât refugiaţi, cât şi reprezentanţii ONG-lor partenere.




Moderatorii sesiunilor au fost Ludmila Şchiopu, psiholog, formator național în sănătatea reproductivă  şi Ludmila Chitic, profesor obstetrică și ginecologie, formator național în sănătatea reproductivă.

 Auditoriul a fost intrigat prin diversitatea tematicii propuse de către experţi, fiind implicaţi în diverse activităţi şi discuţii legate de sănătatea reproductivă, maternitate, HIV/SIDA, boli cu transmitere sexuală, relații interpersonale și roluri de gen, egalitatea între sexe, etc.
Moderatorii au oferit informaţii pentru prevenirea şi tratarea diverselor boli şi maladii, iar participanţii au aflat răspunsul la 
multe întrebări şi probleme cotidiene, arătându-se interesaţi de activităţile în care erau antrenaţi. Participanţii au avut posibilitatea să se informeze despre problema HIV/SIDA din spusele unui invitat care a mărturisit faptul că el însuşi este un purtător de HIV/SIDA. Acesta a relatat participanţilor detalii din viaţa sa şi cum e posibil de trăit purtând acest virus. Spusele invitatului au emoţionat participanţii care, pînă la urmă, au acceptat că persoanele purtătoare HIV/SIDA rămân oameni şi rămân prietenii noştri.
În una din pauze, Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Republica Moldova, s-a împărtăşit cu bogata experienţă din perioada misiunii sale în Africa, astfel că invitaţii au aflat anumite lucruri mai puţin obişnuite din viaţa unui diplomat, care a distins atmosfera şi trezit 
zâmbete pe feţele refugiaţilor. Kessler a primit în dar o scrisoare de mulţumire din partea refugiaţilor şi o icoană confecţionată de către unul dintre refugiaţi.

Dna Satîbaldieva, refugiată din Kârgâstan, ne-a mărturisit că a fost încântată de temele discutate şi în genere de desfăşurarea acestor sesiuni. Fiind mamă a şapte copii, pentru ea informaţia acumulată pe parcursul sesiunlor va fi foarte utilă pe viitor. Voi merge acasă şi mă voi împărţi şi cu ceilalţi copii şi nepoţi ai mei, despre lucrurile aflate astăzi. 
Căci este important ca fiecare să fie informat - susţine Stîbaldieva
 
La fel s-a exprimat şi dl Arslan Hamraev, refugiat din Turkmenistan, care a rămas mulţumit, deoarece el şi ceilalţi colegi ai săi au obţinut răspuns la multe întrebări datorită acestei întâlniri.
Trainingul s-a desfăşurat pe durata întregii zile, iar participanţii, din cele m,ai îndepărtate raioane ale Moldovei, au avut un minunat privej de a comunica între ei şi de a se revedea.


Marina Artene, 
Mariana Răileanu,
studente-jurnaliste,
ULIM

 


















0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More