23 septembrie 2011

Târgul ONG-urilor la Chişinău - ediţia a doua

  
La Chişinău astăzi s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a “Târgului ONG-urilor”. Sub genericul “Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!”, evenimentul a avut ca scop informarea societăţii despre activitatea şi serviciile organizaţiilor nonguvernamentale. La târg au participat aproximativ 35 de ONG-uri, care, în afară de sarcinile lor statutare, au mai prezentat şi diversele publicații, broșuri, pliante celor prezenţi.
Dezvoltarea şi promovarea meşteşugăritului popular, este punctul forte a ONG-lui Asociaţia Obştească Artizana.  Constantin Olteanu, coordonatorul asociaţiei a vorbit trecătorilor şi celor interesaţi despre un domeniu de artă mai deosebi. ,,Ocupaţia noastră este dezvoltarea şi promovarea meşteşugăritului popular în regiunea de sud a republicii. Lucrăm cu copiii de la Şcoala Internat, cu copiii din comunitate şi chiar cu şomerii. Cine doreşte să capete o meserie, o ocupaţie, este binevenit la Centrul nostru”.

Valorile familiei, valori conservatoare au fost promovate în cadrul Târgului de către ONG-ul, ,,Asociaţia pentru Familie’’. Formată în urma provocărilor paradelor homosexualilor din 2008, membrii ONG-ului, împreună cu Vitalie Marian, vicepreşedintele asociaţiei au prezentat şi un set de cărţi printre care: „Ce spune Biblia despre sexualitate”. ,,Promovăm valorile familiei, conform denumirii asociaţiei –  „Asociaţia pentru Familie” – valorile din perspectiva Sfintei Scripturi, adică valori conservătoare şi sănătoase. Mergem prin şcoli cu manualul pe care l-am expus aici -– „Ce spune Biblia despre sexualitate”. Este un manual cu 5 lecţii a câte 40 de minute în care explicăm copiilor ce spune Biblia despre relaţiile de până la căsătorie, în cadrul căsătoriei, despre adulter, despre avort,  care sunt, la drpt vorbind, subiecte sensibile”.
Organizarea unor astfel de evenimente au bucurat şi ochii vizitatorilor. Angela, de la Universitatea de Stat din Moldova, a rămas mulţumită atât de evenimentul propriu-zis, cât şi de implicarea ei personală în cadrul unor ONG-uri. ,,Mă bucur foarte mult că am posibilitatea să fiu la acest Târg. Sunt nişte organizaţii care încearcă să ne mobilizeze, pentru că societatea noastră nu prea are o educaţie civică. Eu am activat în cadrul unor organizaţii non-guvernamentale prezente şi aici – am participat la training-uri, seminare, la o serie de lecţii foarte importante”.

În rezultatul primei ediţii din aprilie, curent, ONG-urile au reuşit să recruteze voluntari şi să colecteze fonduri pentru activitatea lor. Cetăţenii au urmărit diverse activităţi interactive, ateliere, demonstraţii, şi chiar s-au implicat în realizarea acestora împreună cu unii ONG-işti.

„Târgul ONG-urilor” este organizat în cadrul Programului FHI 360 cu susţinerea Agenţiei Statelor Unite pentru dezvoltarea internaţională USA.

Ariadna URSACHI,
student-jurnalist, 
 anul III, ULIM


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More