31 august 2011

UNHCR SALUTĂ EFORTURILE REPUBLICII MOLDOVA ÎNTRU COMBATEREA APATRIDIEI

COMUNICAT DE PRESĂ

CHIŞINĂU, Moldova, 29 august 2011 În timp ce comunitatea internaţională va comemora mîine (marţi) cea de-a 50-a aniversare a Convenţiei din 1961 privind reducerea cazurilor de apatridie, UNHCR salută progresul Republicii Moldova în calea eforturilor de  aderare la acest acord internaţional important.

„UNHCR este mulţumit că Republica Moldova abordează nevoile stringente ale apatrizilor printr-o legislaţie importantă ce va fi prezentată spre examinare Parlamentului în următoarele săptămîni, a declarat Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Republica Moldova.

La momentul actual, în lume există milioane de persoane nerecunoscute ca cetăţeni ai vreunui stat. Astfel, pe hîrtie aceştia nu există. Aceste persoane fără cetăţenie se numesc apatrizi.

Există numeroase cauze ce pot duce la apatridie, multe dintre care sunt din cauza legislaţiei imperfecte, dar consecinţele umane pot fi dramatice. Deoarece, din punct de vedere tehnic, apatrizii nu sunt cetăţeni ai vreunui stat, deseori ei sunt lipsiţi de drepturi fundamentale, precum accesul la locuri de muncă, locuinţe, educaţie şi asistenţă medicală. De multe ori apatrizi nu pot deţine proprietăţi, să deschidă un cont bancar, să se căsătorească sau să înregistreze naşterea unui copil. Unii apatrizi riscă perioade lungi de detenţie deoarece nu pot demonstra cine sunt şi de unde provin.

Potrivit datelor statistice oficiale, în Republica Moldova sunt peste 2,000 de apatrizi. UNHCR lucrează în strînsă colaborare cu Guvernul pentru a uşura calvarul acestora şi pentru a aborda nevoile persoanelor ce se află peste hotare dar au legături istorice cu Moldova.

UNHCR estimează că la nivel global sunt pînă la 12 milioane de apatrizi, dar stabilirea unui număr exact este problematică.

„Aceşti oameni au nevoie de ajutor cu disperare deoarece ei trăiesc într-o situaţie de coşmar din cauza incertitudinii juridice, a spus António Guterres, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. „Din această cauză aceste persoane sunt printre cele mai excluse din lume.

În Republica Moldova, UNHCR promovează aderarea la cele două Convenţii ONU din domeniul apatridiei. Deocamdată, doar 66 state au ratificat Convenţia din 1954 privind statutul persoanelor apatride, care defineşte cine este considerat drept un apatrid şi stabileşte standarde minime de tratament. Doar 38 state sunt părţi la Convenţia din 1961 privind reducerea cazurilor de apatridie, care prevede principii şi un cadru juridic pentru prevenirea apatridiei.

UNHCR organizează o conferinţă ministerială globală la Geneva în decembrie a.c. pentru a revedea eforturile întru combaterea apatridiei.

La moment, legislaţia de aderare la aceste acorduri importante ale ONU se examinează de către Guvernul Republicii Moldova şi UNHCR promovează aderarea rapidă a Republicii Moldova la aceste convenţii din domeniul apatridiei. Autorităţile guvernamentale, cu susţinerea din partea UNHCR şi a Uniunii Europene, elaborează legislaţia relevantă în vederea implementării acestor acorduri.

În anii 1990, destrămarea URSS a lăsat fără cetăţenie sute de mii de persoane în Europa de Est şi Asia Centrală, iar unele grupuri etnice şi sociale marginalizate suferă din această cauză. În timp ce multe dintre aceste cazuri au fost rezolvate, la momentul actual  mii de persoane rămîn apatride sau riscă să devină apatride.

UNHCR şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene lucrează întru soluţionarea nevoilor persoanelor ce au legături istorile cu Moldova dar care locuiesc ca apatrizi într-un şir de ţări din Asia Centrală.

Majoritatea apatrizilor sunt discriminaţi pe motive etnice şi rasiale, fapt ce duce la excludere. În timp ce majoritatea romilor se bucură de cetăţenia ţării în care locuiesc, mii de romi rămîn fără cetăţenie în diferite ţări ale Europei. UNHCR Moldova mai lucrează şi cu autorităţile relevante şi partenerii săi neguvernamentali pentru a aborda problemele cu care s-ar putea confrunta acest grup de persoane.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi: Octavian Mohorea, UNHCR în Republica Moldova, tel. 27 18 53,
mohorea@unhcr.org

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More