23 august 2011

LA IFTAR TOATĂ LUMEA ESTE BINEVENITĂ


Iftar - astfel se numele masa de seară, de după apusul soarelui, pe care musulmanii a iau în perioada ramadanului. De obicei la această masă se adună membrii familiei şi prietenii acesteia şi împreună servesc bucate tradiţionale, în functie de ţara sau regiunea în care se află.
Cu această ocazie, sîmbătă, 20 august, echipa de la organizaţia non-guvernamentală Centrul de Caritate pentru refugiaţim (CCR), a organizat o masă cu diverse bucate preparate de originarii din diverse state mulsulmane. Deşi organizatorii se aşteptau ca la Iftar să vină în jur de 30 de persoane, interesul faţă de acesta a fost arătat de un număr mult mai mare şi face de menţionat că printre persoanele care au ospătat au fost şi reprezentanţi ai altor confesiuni.
Dl Peter Kessler, Reprezentantul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în Moldova (UNHCR), prezent la Iftar, împreună cu soţia, care are o bogată experienţă de activitate în mai multe state musulmane, a avut ce compara şi s-a arătat încîntat de inventivitatea beneficiarilor UNHCR, în ceea ce priveşte varietatea de bucate, şi de prietenia arătată pentru toţi invitaţii.
Între altele dl Kessler a mulţumit organizatorilor pentru Iftar-ul reuşit şi pentru invitaţie unde am savurat cu plăcere masa minunată, preparată de femeile şi bărbaţii din rîndurile refugiaţilor şi a solicitanţilor de azil. Pentru mine seara a fost dublu plăcută, cu cît bucatele minunate au fost servite într-o atmosferă plăcută şi agreabilă atît de musulmani, cît şi de persoanele care împărtăşesc alte confesiuni. În următoarele zece zile de Ramadan înainte de Eid al Fitr, urez tuturor musulmanilor refugiaţi o perioadă de bucurie şi de reflecţie – a menţionat Kessler.
Dna Ecaterina Silvestru, Şefa Direcţiei Refugiaţi, Vice-director al Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne, i-a felicitat pe toţi musulmanii cu această ocazie şi s-a arătat mulţumită că aceştia nu-şi uită tradiţiile, dar şi pentru deschiderea refugiaţilor către valorile statului de azil; interesul acestora de a studia limba română, cunoaşterea Constituţiei, Istoriei şi Tradiţiilor poporului băştinaş.

Dl Djavid Paknehad, Preşedintele CCR, ni s-a destăinuit că nu m-am aşteptat la un asemenea număr de persoane la Iftar – circa 60 de persoane, de aceea, pentru un moment aveam şi emoţii, însă bucuria mea a fost că, bucatele preparate a fost consumate cu plăcere, ba mai mult – o parte dintre acestea au fost distribuite unor refugiaţi pentru a fi consumate acasă împreună cu ceilaţi membri ai familiilor lor. Dar de fapt, la Iftar sunt bineveniţi toţi cei care ne trec pragul - aici nimeni nu poate fi în plus.

Seara a fost completată şi cu cîteva activităţi cultural-distractive, inclusiv prin organizarea unei mini-loterii cîştigătoare.














Lari Nadejda,
Studentă-jurnalistă,ULIM

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More