27 iulie 2011

Refugiaţii îşi extind cunoştinţele în domeniul drepturilor omului

Gradul de informare a solicitanţilor de azil, refugiaţilor, apartizilor privind drepturile şi obligaţiunile lor în R.Moldova a devenit una din preocupările permantente ale organizaţiilor non-guvernamentale din domeniul azilului, partenere de implementare ale unor proiecte finanţate de Reprezentanţa UNHCR în Moldova.
Potrivit opiniei generale, aceste categorii de persoane care se află în Moldova de mai bine de cinci ani, îşi cunoşc anumite drepturi, cum ar fi, de exemplu, dreptul la muncă, dreptul la educaţie, dreptul la libera circulaşie etc., cu toate acestea în unele cazuri ei duc lipsă de informaţia necesară privind alte drepturi şi îndatoriri.
Anume pentru a elimina lipsa de cunoştinţe în domeniul dat, pe data de 26 iulie, curent, Centrul de Caritate pentru Refugiaţi (Preşedinte - Djavid Paknehad) şi Clubul Toleranţei al Centrului Cultural Evreiesc din Chişinău (Coordonator – Chira Creiderman), au organizat o Masă Rotundă în cadrul căreia au fost puse în discuţie unele articole din Codul Muncii, Legea privind accesul la informaţie şi din Constituţia R.Moldova, legea fundamentală a ţării.
În cadrul întîlnirii dl Veaceslav Ţurcan, Şeful Biroului Asociat de Avocat "Veaceslav Ţurcan & C" a atrasă atenţia asupra unor lacune din legislaţia naţională şi a explicat, într-un limbaj pe înţelesul tuturor, unele articole din legislaţia naţională. Cu toate acestea problema atît a cetăţenilor Moldovei, cît şi a refugiaţilor, apratrizilor şi a altor categorii de persoane, constă în faptul că nici legile adoptate, care sunt destul de bune, nu sunt cunoscute la nivelul cuvenit, a constatat expertul. Aveţi o mulţime de posibilităţi să vă cunoaşteţi drepturile şi îndatoririle, susţine dl Ţurcan, sursele sunt de la cele tipărite, în special, Monitorul Oficial al R.Moldova, pînă la multitudinea de site-uri specializate printre care vă recomand www.justice.gov.md, www.parlament.md şi www.csjm.md“.
În cadrul Mesei Rotunde s-a atras atenţia asupta faptului că exista cazuri în care refugiaţii ar putea fi mulţumiţi de situaţia lor, din simplul motiv că pot cîştiga bine, lucru care le permite să-şi întreţină familia, însă în spatele unui venit acceptabil constatăm unele  condiţii de muncă destul de grele ori lipsa asigurării în caz de accident, ore suplimentare peste norma legală etc.
Totodată s-a atras atenţia asupra faptului că la momentul actual Ministerul Justiţiei operează unele reforme privind sistemul judecătoresc, reforma procedurii civile şi a celei penale, reforma procuraturii etc. care, în viitorul apropiat, cu siguranţă va duce la îmbunătăţirea situaţiei la capitolul respectarea drepturilor omului inclusiv a refugiaţilor.
Faptul cel mai apreciat de către cei prezenţi la Masa Rotundă din rîndurile refugiaţilor e că au aflat răspunsul la multe probleme cu care se confruntă de ceva vreme şi au înţeles unde şi cum şi le pot soluţiona.  




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More