19 iulie 2011

Discuţii memorabile

 
18 iulie. Chişinău. R.Moldova. SR. Reprezentanţa Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în Chişinău, la iniţiativa Centrului de Caritate pentru refugiaţi, a organizat, în cadrul unei recepţii, discuţii şi întîlniri neoficiale a unui grup de refugiaţi şi persoane apatride, care au obţinut cetăţenia Republicii Moldova în ultimii ani, cu reprezentanţii structurilor guvernamentale de resort, inclusiv din cadrul Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, ai Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene , Primăriei mun. Chişinău şi Direcţiei Refugiaţi din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne.

 

Scopul întîlnirii a fost marcarea succesului şi felicitarea celor şapte refugiaţi şi persoane apatride, care au obţinut cetăţenia pînă în present, dar şi crearea unor oportunităţi pentru efectuarea schimbului de informaţie şi documentare în vederea completării cunoştinţelor privind solicitările persoanelor aflate în grija UNHCR care doresc să obţină cetăţenia Republicii Moldova.
În alocuţiunea sa rostită în cadrul întîlnirii dl Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Chişinău, a mulţumit autorităţilor moldoveneşti şi tuturor actorilor, implicaţi în soluţionarea problemelor cu care se confruntă beneficiarii UNHCR, pentru sprijinul acordat şi interesul de a le uşura viaţa refugiaţilor şi apatrizilor care, odată cu dobîndirea cetăţeniei R.Moldova, au devenit nu doar egali în drepturi, ci şi datori, ca şi ceilalţi cetăţeni, să contribuie la îmbunătăţirea situaiei economice a noului lor stat. Ne bucură relaţiile de colaborare care s-au creat pe parcursul vremii între UNHCR şi Guvernul R.Moldova, şi aceasta ne face să credem că proiectele de viitor se vor bucura de acelaşi sprijin din partea responsabililor guvernamentali, dar şi a Dvs. personal – cei care sunteţi în contact direct cu refugiaţii şi apatrizii – a mai declarat Kessler.      

Un merit aparte în promovarea respectării dreptului la obţinerea cetăţeniei, a fost remarcat de către proaspeţii cetăţeni ai R.Moldova, în persoana Centrului de Drept al Avocaţilor (CDA), în special a dlui Alexei Barbăneagră, Preşedintele acestei apreciate organizaţii non-guvernamentale. Anume echipa de la CDA este preocupată de protejarea drepturilor refugiaţilor, persoanelor solicitante de azil şi apatrizilor. Cu această ocazie, pentru meritele deosebite în domeniul promovării şi respectării drepturilor omului dl Barbăneagră a fost menţionat cu o Diplomă de merit a UNHCR.

 
La eveniment au mai participat şi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, inclusiv Centrul de Drept al Avocaţilor, Centrul de Caritate pentru Refugiaţi şi Societatea pentru Refugiaţi.  

  


























Lari Nadejda,
Studentă-jurnalistă,ULIM

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More