18 iulie 2011

Cetăţenia R.Moldova pentru încă doi refugiaţi


Pe data de 18 iulie, curent, două persoane din rîndurile refugiaţilor, care domiciliază în mun. Chişinău, au depus jurămîntul de cetăţean al R. Moldova, în faţa dlui Dorin Chirtoacă,  Primarul General al capitalei.
Originari din Sudan şi Armenia, El Cheikh Mohamed şi Armen Bagdasarian, locuiesc în Moldova de mai bine de 10 ani şi sunt ataşaţi de valorile şi tradiţiile poporului băştinaş prin cunoaşterea şi respectarea acestora, dar şi prin însuşirea limbii române şi dorinţa de integrare în societatea noastră.

Dl Chirtoacă a menţionat că obţinerea cetăţeniei R. Moldova este o onoare, aceasta însemnînd beneficierea de aceleaşi drepturi ca şi populaţia băştinaşă. Totodată, noul statut atrage după sine şi respectarea unor obligaţiuni - cunoaşterea Constituţiei, respectarea legilor acestui stat, cunoaşterea istoriei şi tradiţiilor poporului nostru.
El Cheikh Mohamed şi-a părăsit ţara de origine acum 20 de ani, iar dorinţa de a face studii, l-a adus la Universitatea din Bacău unde a şi însuşit limba română, apoi la București, la Universitatea de Stat “Carol Davila”, Facultatea  de Medicină și Farmacie. Din cauza schimbărilor politice din Sudan, în urma cărora şi-a pierdut bursa de studii, Mohamed a decis sa plece din România. A călătorit prin Irak, Bulgaria, Siria, iar în anul 2000, a hotărît să se stabilească cu traiul în Republica Moldova, fiindcă aici se vorbește limba română. 


Obţinînd statutul de refugiat, anume aici a primit o ofertă de traducător din partea Direcției Refugiați din cadrul Biroului Migrației și Azil a Ministerului de Interne. Deşi avea un venit variabil, munca de traducător i-a permis să-și întrețină familia pe care şi-o crease între timp, căsătorindu-se cu o moldoveancă. A urmat şi Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova.
Şi pînă acum mă simţeam bine aici, zice Mohamed, dar odată cu obţinerea cetăţeniei simt chiar şi o oarecare răspundere făţă de statul R.Moldova; sunt un cetăţean cu drepturi depline şi trebuie să mă implic în viaţa publică ori cotidiană a ţării mele. Vreau şi îmi dau seama că pot contribui la promovarea anumitor idei, valori astfel ca măcar pentru anumite persoane să fiu de folos – studiile îmi permit lansarea în diferite activităţi – susţine Mohamed.
    
La ceremonia oficială de obţinere a cetăţeniei de către foştii refugiaţi, a participat şi dl Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Moldova (Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi), Octavian Mohorea, Consultant Juridic, UNHCR, prietenii acestora şi reprezentanţii ONG-lor din domeniul azilului. 

Unul dintre cele mai importante acte normative din domeniul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului este Legea cu privire la cetăţenia Republicii Moldova, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 05 iunie 1991.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru a obţine sau a redobîndi cetăţenia R. Moldova, solicitanţii trebuie să susţină un examen de cunoaştere a limbii de stat, a istoriei statului şi a legislaţiei naţionale. O comisie specială de pe lîngă Guvernul R. Moldova examinează dosarul, după care se emite decretul Preşedintelui R. Moldova. Ulterior, solicitanţii depun jurămîntul în faţa primarului general al municipiului sau a preşedintelui de raion.
Republica Moldova, prin Hotărîrea Parlamentului nr.621-XIV din 14 octombrie 1999, a ratificat Convenţia Europeană cu privire la cetăţenie, datorită cărui fapt Convenţia a intrat în vigoare cu începere de la 01 martie 2000. Convenţia stabileşte principii şi reguli în problema cetăţeniei persoanelor care posedă simultan două sau mai multe cetăţenii, acordă o deosebită atenţie micşorării şi evitării apatridiei, asigurării accesului liber la justiţie, egalităţii tuturor cetăţenilor în faţa legii.

În ultimii 8 ani cetăţenia R.Moldova a fost obţinută de peste 300 de persoane care locuiesc în municipiul Chişinău.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More