22 iunie 2011

UN BLOC AFLAT ÎN RUINĂ VA «SALVA» CÎTEVA FAMILII DE REFUGIAŢI



Miercuri, 22 iunie, în satul Mereni, raionul Anenii Noi, a fost dat startul lucrărilor de reconstrucţie a unei clădiri – fost obiect de menire socială – pentru refugiaţi.


Reprezentanţa Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Moldova a iniţiat lucrările de reconstrucţie a unor blocuri care ulterior vor fi transmise în folosinţă unor familii de persoane refugiate în Moldova ca spaţiu locativ.
 
Dl Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Moldova, s-a arătat mulţumit de mersul lucrărilor şi de colaborarea cu autorităţile locale. Sper că şi merenenii se vor bucura de noii-veniţi în satul lor şi se vor împrieteni cu aceste persoane care au fost nevoite să-şi părăsească casele din cauza persecuţiilor la care erau supuşi, a declarat Kessler. La rîndul său, dl Eugen Salcuţan, Primarul de Mereni, nou-ales, a mulţumit finanţatorilor pentru faptul că, datorită acestui proiect, practic, salvăm o clădire, care, din cîte vedem şi înţelegem – va găzdui, chiar va «salva» cîteva familii de refugiaţi.
Activităţile proiectului de integrare locală pentru refugiaţi şi beneficiarii de protecţie umanitară constau în oferirea de asistenţă socială şi medicală, oportunităţi de formare profesională şi ocuparea forţei de muncă, cursuri de limbă şi cazare.

În cadrul componentei de locuinţe a proiectului, spaţiile locative pentru refugiaţi vor fi oferite după reconstruirea celor două clădiri ruinate din Mereni (Anenii Noi) şi Rezeni (Ialoveni), care au fost selectate, de comun acord cu autorităţile locale, de către o echipă formată din reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne, Reprezentanţa UNHCR şi Centrul de Caritate pentru Refugiaţi.
Un element important al proiectului constă în faptul că refugiaţii vor avea posibilităţi reale de a se angaja în cîmpul muncii chiar în localităţile respective, iar copiii acestora vor frecventa grădiniţele şi instituţiile de învăţămînt de aici.

Pînă la sfîrşitul anunul 2011 circa 10 familii de refugiaţi şi beneficiari de protecţie umanitară vor beneficia de spaţii locative care urmează să fie reconstruite în cadrul proiectului Integrarea Locală a refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ukraina finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Reprezentanţa UNHCR în Moldova.

La ceremonia de lansare a lucrărilor a fost prezent şi dl Ignazio Matteini, Ofiţer Regional Superior Proiectul „Integrarea Locală a Refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ucraina”; Dumitru Lipcanu, Administrator Programe/Finanţe UNHCR în Molodva; Svetlana Jioară, Asociat Programe, UNHCR Moldova; reprezentanţi ai: Administraţiei publice locale; Biroului Migraţie şi Azil, Direcţia Refugiaţi, din cadrul MAI; organizaţiilor non-guvernamentale partenere de implementare a proiectelor UNHCR şi un grup de locuitori ai satului Mereni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More