21 iunie 2011

Realizări şi noi aspiraţii pentru asigurarea unei vieţi mai bune pentru refugiaţii în Republica Moldova


Liviu Prodan, Directorul Biroului Migraţie
şi Azil
din cadrul
Ministerul Afacerilor Interne
În data de 21 iunie, în incinta Direcţiei Refugiaţi, a avut loc Şedinţa Comitetului Naţional de Coordonare a Proiectului „Integrarea Locală a Refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ucraina”. Partenerii de implementare şi-au prezentat realizările pentru perioada ianuarie-iunie 2011 şi ajustarea planurilor deja existente.

Dl Liviu Prodan, Directorul Biroului Migraţie şi Azil din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, a punctat importanţa integrării refugiaţilor în societate, problemele existente în legislaţia naţională şi asigurarea aceloraşi drepturi şi condiţii de trai pentru refugiaţi egale cu cele ale cetăţenilor R.Moldova.

Coordonatoarea de proiecte, ONG „Ave Copiii”, Natalia Postaru, în discursul său a menţionat că pe tot parcursul proiectului au reuşit să le acorde refugiaţilor asistenţa umanitară şi medicală necesară; totodată au fost  organizate şi un şir de activităţi extracurriculare pentru copiii din familiile refugiate.
Ecaterina Silvestru, Director, Direcţia Refugiaţi,
Dumitru Lipcanu, Administrator Programe/Finanţe
UNHCR Moldova,
Ignazio Matteini, Ofiţer Regional Superior
Proiectul „Integrarea Locală a Refugiaţilor în Belarus,
Moldova şi Ucraina”
UNHCR Ucraina
Dna Ludmila Popovici, Director Executiv, ONG „Memoria” a specificat importanţa oferirii serviciilor psihologice, în special pentru refugiaţii aflaţi într-o stare de depresie. Nu contează dacă refugiaţii aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova va obţine sau nu dreptul de a rămâne pe teritoriul ţării noastre, important este ca în perioada de integrare să fim alături de ei şi să reuşim să le creăm o impresie bună despre ţara noastră, a declarat L. Popovici.



Un alt aspect discutat în cadrul şedinţei a fost  încadrarea refugiaţilor în câmpul muncii. Astfel,  Cornelia Ciofu,  Manager Proiecte Sociale, ONG „Central de Consultanţă în Afaceri”, referindu-se la principalele realizări din cadrul proiectului pe perioada ianuarie-iunie 2011, a menţionat că Centrul se ocupă nu doar de încadrarea beneficiarilor în câmpul muncii, ci le şi oferă cursuri de instruire profesională, încurajând refugiaţii să-şi iniţieze propriul bussines. Printre barierele cel mai des întâlnite privind obţinerea unui loc de muncă,  se numără necunoaşterea limbii române şi nerecunoaşterea, pe teritoriul Republicii Moldova, a diplomelor obţinute în ţara de origine.
În cadrul şedinţei au fost lansate noi discuţii privind importanţa dreptului refugiaţilor la asistenţă socială şi iniţierea unei colaborări cu centrele de asistenţă socială din diverse sectoare. În acest sens, partenerii au venit cu propunerea de a organiza un training de instruire pentru asistenţii sociali privind dreptul refugiaţilor la serviciile oferite de către aceştia.
Tema privind locuinţele sociale cu plată sau fară, permanente sau temporare, pentru refugiaţi a fost  parţial discutată, din motiv că structurile de resort guvernamentale n-au finisat elaborarea legii privind asigurea cu locuinţe sociale a refugiaţilor. 



Partenerii de implementare şi-au propus să contribuie în continuare la susţinerea şi asigurarea cu toate cele necesare a refugiaţii aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, specificând importanţa unei susţineri nu doar din partea partenerilor, ci şi din partea localnicilor, care ar trebui să-i tolereze şi să-i accepte în grupurile sociale, fie la servici, fie în cadrul unei instituţii de învăţământ.

Victoria Ungureanu,
student-jurnalist. ULIM

La Şedinţa Comitetului Naţional de Coordonare a Proiectului 
„Integrarea locală a Refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ucraina” au mai participat:
Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR Moldova
Ignazio Matteini, Ofiţer Regional Superior Proiectul „Integrarea Locală a Refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ucraina” UNHCR Ucraina; 
Gheorghe Stamate, Coordonator Proiecte, Delegaţia UE în R.Moldova;
Dumitru Lipcanu, Administrator Programe/Finanţem UNHCR în Molodva;
Svetlana Jioară, Asociat Programe, UNHCR Moldova
Ecaterina Silvestru, Director adjunct, Biroul Migraţie şi Azil, Director, Direcţia Refugiaţi;
reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale partenele ale UNHCR Moldova.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More