30 iunie 2011

UNHCR a făcut o nouă donaţie de carte şi echipament computativ pentru instituţiile de drept din Moldova

Nicolae Timofti, Preşedinte al Consiliului Suprem al Magistraturii,
Peter Kessler
, Reprezentantul UNHCR în Republica Moldova,
Marin Roman, asociat programe UNHCR, Moldova
Pe data de 30 iunie, 2011, în incinta Judecătoriei din Sectorul Botanica, mun. Chişinău, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), a făcut o donaţie de literatură şi tehnică computativă destinate judecătoriilor din Chişinău, Bălţi şi Ungheni.

Computerele, imprimantele şi volumele din domeniul dreptului refugiaţilor, drepturilor omului, dreptul european şi dreptul internaţional umanitar au fost achiziţionate de către Reprezentanţa UNHCR în Moldova în cadrul proiectului Programul de protecţie regională în Belarus, Moldova şi Ucraina, finanţat de Uniunea Europeană. Valoarea totala a donaţiei echipamentului IT este de circa 12 500 USD, iar o altă donaţie similară, în valoare totală de 22 000 USD, a fost făcută în anul 2010 pentru alte patru instituţii de drept din Republica Moldova. 

În cadrul ceremoniei dl Nicolae Timofti, Preşedinte al Consiliului Suprem al Magistraturii, a menţionat că donaţia este foarte importantă pentru reprezentanţii instituţiilor de drept care au beneficiat de acest suport şi a mulţumit Reprezentanţei UNHCR şi finanţatorului proiectului pentru sprijinul acordat. Participînd la diverse seminare organizate de UNHCR, judecătorii noştri s-au arărat buni cunoscători ai domeniului azilului, iar pe viitor vom antrena un număr mai mare de specialişti în procesul de respectare a drepturilor refugiaţilor în Moldova – a spus dl Timofti

Dl Peter Kessler, Reprezentantul UNHCR în Republica Moldova, a reiterat intenţiile UNHCR de a continua colaborarea cu instituţiile de drept din Moldova şi a apreciat dinamismul şi competenţa judecătorilor implicaţi în procesele de apărare a drepturilor beneficiarilor UNHCR.
Solicitat de corespondentul nostru dl Ion Druţă, Preşedintele Judecătoriei Botanica a amintit de faptul că Reprezentanţa UNHCR în Moldova are o bogată experienţă de colaborare cu diferite instituţii de drept din Moldova. Este îmbucurător faptul că personalul din domeniul jurisprudenţei deseori este invitat şi antrenat, prin prezentarea a diverse comunicate din domeniul azilului, la conferinţe naţionale şi internaţionale. Aceasta dovedeşte o dată în plus temeinicia relaţiilor noastre cu UNHCR şi, desigur, posibilitatea extinderii cunoştinţelor în domeniul drepturilor refugiaţilor – a menţionat Druţă.

Proiectul, cu un buget, pentru Moldova, de 400 000 EUR, a început la 1 aprilie 2009 şi prima etapă va fi finalizată în septembrie 2011. Obiectivul principal al proiectului este de a asiugura accesul la protecţie, asistenţă şi soluţii durabile a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil, în conformitate cu standardele internaţionale în Belarus, Moldova şi Ucraina.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More