14 decembrie 2012

“Mijloace mici, efecte mari”



CARITATE

În Republica Moldova Proiectele EPER (Sprijinul protestanţilor din Elveţia) au prins rădăcini ţncepînd cu anul 2004. Din punct de vedere geografic aceştia erau orientaţi spre raioanele din nordul Moldovei; dar în scurt timp Moldova – am în vedere şi alte raioane - a devenit ţară prioritară pentru EPER; începand cu anul 2008 EPER s-a extins atît la nord, cît şi la sudul republicii.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeana, contactul dintre aceste două ţări vecine a devenit şi mai dificil - Republica Moldova devenind, din ce în ce, mai izolată atît politic, cît şi economic.

Migraţia economică este o provocare majoră: aproximativ 40% din populaţia Moldovei lucrează în alte ţări în nesiguranţă şi în mod ilegal.
Lipsa acestei părţi considerabile a populatiei ţării – migranţii – cauzează numeroase probleme economice şi sociale, cu care se confruntă, inclusiv populaţia rămasă în ţară.

Prin intervenţiile promovate, EPER încearcă să amelioreze, parţial, situaţia socială şi economică a ţării şi să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de trai a populaţiei din localităţile rurale. În acest scop sunt necesare intervenţii de mai multe niveluri: ajutor şi organizare a întreprinderilor ţărăneşti; pentru a susţine producerea şi comercializarea produselor agricole, sfaturi de ameliorare şi organizare a producătorilor şi, desigur, acces la piaţa de credite pentru investiţii.

Programul EPER pentru anii 2012-2015 este axat pe următoarele activităţi:

- Promovarea întreprinderilor agricole şi crearea de şcoli în domeniul agriculturii;
- Îmbunătăţirea accesului de finanţare pentru investiţii şi consolidarea asociaţiilor economce şi de credite rurale;
- Integrarea tinerilor din comunităţile rurale pe piaţa locală a muncii;
- Stabilirea şi dezvoltarea unui serviciu de îngrijire la domiciliu în zonele rurale;
- Mobilizarea comunităţilor rurale din nordul ţării pentru îmbunătăţirea infrastructurii (în special şcoli şi grădiniţe)

Pentru o mai bună promovare a acestor proiecte EPER, în colaborare cu Parorhia protestantă de la Geneva şi Comunitatea moldovenilor din Elveţia, au organizat, în data de 10 noiembrie, curent, un eveniment numit «Terre nouvelle Moldavie» (Moldova - Pamînt nou).

Programul zilei, stabilit de organizatori, a implicat participarea foarte activă a copiilor elveţieni, care au decorat mesele în culorile drapelului Moldovei. De asemenea au participat la prepararea bucatelor traditionale, au învăţat şi interpretat cîntecul «Galbenă gutuie» în acompaniamentul dlui Igor Grosu, invitatul special la acest eveniment.

Comunitatea Moldovenilor a contribuit cu prezentarea a numeroase bucate moldovenesti: sarmale, plăcinte, prune umplute cu nucă, iar dna Margareta Donos, preşedintele Comunităţii a făcut o scurtă prezentare a R.Moldova. La rîndul său, dl Georges Deshusses, reprezentatul organizatiei «Terre nouvelle Moldavie» a prezentat planul de activitate a acesteia şi programele susţinute financiar pentru perioada 2012-2015.
De menţionat că la eveniment au participat circa 70 persoane.
Banii colectaţi au fost transferaţi în fondul partenerului de implementare CASMED (Centrul de asistenă socio-medicală la domiciliu) din orasul Bălţi.

EPER organizeaza în toamna anului 2013 un voiaj în Republica Moldova, cu scopul de a-şi mări numărul de parteneri, dar şi de a descoperi Moldova – cultura, biserici, mănăstiri, gastronomia etc.

Maria Jomir
Studenta - Jurnalista, anul III,ULIM
Elvetia, Geneva

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.400461086696218.100800.110959272313069&type=1

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More