07 martie 2012

Ziua de 8 martie serbată de către femeiele refugiate


Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, Centrul de Caritate pentru Refugiaţi (CCR) şi Ave Copiii (AV), organizaţii non-guvernamentale, parteneri de implementare ai Reprezentanţei Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Moldova, au organizat, pentru beneficiarele lor, o adevărată sărbătoare. Numerele artistice, prezentate, în special de bărbaţi, au fost susţinute şi prin concursul direct al domnişoarelor şi doamnelor refugiate, care au fost întîlnite cu buchete de flori şi cadouri.

Menţionînd faptul că această ZI a devenit o frumoasă tradiţie pentru organizatori şi beneficiarele UNHCR, Djavid Paknehad, Directorul CCR, a felicitat toată partea feminină cu prilejul minunatei sărbători: ”Să fiţi iubite, dorite, respectate şi mereu în frunte! Toate împlinirile şi realizările frumoase de pînă acum să vă fie de bun augur, iar zîmbetele şi spiritul acestei sărbători să vă însoţească pretutindeni. Primăvara mult-aşteptată să vă aducă iubire şi să vă inunde sufletul cu parfumul tuturor florilor sale!”  
 
La manifestare a fost prezent şi Peter Kessler, Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi în Moldova, care a adresat cuvinte de felicitare tuturor femeilor prezente, menţionînd că pentru a elogia femeia nu e de ajuns doar o zi în an. Trebuie să îi mulţumim mereu, deoarece ea ne construieşte viitorul… Vă mulţumim pentru contribuţia Dvs. la menţinerea căldurii şi dezvoltarea atît a familiilor Dvs., cît şi a întregii societăţi – am mai menţionat Kessler.

În cadrul festivităţii au fost anunţate rezultatele concursului CEL MAI FRUMOS MĂRŢIŞOR în care au fost antrenaţi copiii din familiile refugiate în R.Moldova, iar învingătorii s-au ales cu cadouri originale şi, desiguri, multe ciocolate. 

De remarcat şi prezenţa micii dansatoare Alvina, care a venit, ca de obicei, cu un dans indian ritmat; poezia ”Mama” de Grigore Vieru a fost recitată de Svetlana, elevă în clasa întîi; iar pentru toate doamnele şi domnişoarele din sală au evoluat cu un dans african tinerii Gudvin şi Chenet din Nigeria.

Sărbătoarea a continuat cu interpretarea şi recitarea a numeroase cîntece, poezii şi dansuri naţionale pe care copiii le-au pregătit pentru mamele lor dragi, astfel exprimîndu-şi mulţumirea pentru grija care le-o poartă..


În anul 1977 Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărîtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial Adunarea Generală a ONU a fixat data de 8 martie Ziua Internaţională a Femeii. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976 - 1985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.






Mariana Răileanu, Cristina Evtodii,
Marin Mardari,
studenţi-jurnalişti,
ULIM




 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More