Interviu cu dl Alexei ROIBU, Ministrul Afacerilor Interne
Deşi are o statură impunătoare şi o funcție ce-l detaşează din rîndul oamenii simpli, Alexei Roibu a fost persoana care a detensionat atmosfera ce plutea în jurul vizitei sale la Cahul şi a reuşit să-i facă pe cei prezenți să se simtă bine. Cu un fin simț al umorului şi cu o fel aparte de a sfărîma barierele de comunicare, Ministrul MAI a lăsat o amintire plăcută în cartea de oaspeți a raionului Cahul şi o imagine bună a instituției pe care o conduce.
Anna Hodinitu: Dle ministru, ne puteți oferi o imagine de ansamblu a raionului Cahul de la „înălțime”, poate chiar şi în comparație cu alte raioane?
Alexei Roibu: Privitor la activitatea Comisariatului de Poliție în raionul Cahul, după cum am fost informat de către şeful Departamentului de Poliție, mari probleme nu sunt – nu sunt crime care nu au fost descoperite, nu sunt alte competențe în care el nu s-ar isprăvi persoanele responsabile. Am aplicat o nouă metodologie de apreciere a activității polițiştilor, adică, activitatea de bază a polițistului nu se caracterizează prin procentajul infracțiunilor descoperite, dar prin starea de lucruri în raion şi prin imaginea pe care o are Poliția în fața cetățenilor. De aceea nu mă voi referi la procentajul comparativ cu alte raioane.
Aş vrea ca data viitoare cînd voi veni, să-mi spuneți dvs. care este procentul de încredere al cetățenilor în poliția din Cahul şi dacă îmi veți spune că este mai mare ca la biserică - le dau grade, le dau ce vreți. Dar ceea ce am văzut astăzi în relațiile cu cetățeanul… sunt multe rezerve atît în privinţa aprecierilor, cît şi în atitudinea de zi cu zi. Eu mereu repet că Poliția trebuie să fie alături de cetățeanul simplu, să fie înţeleagă problemele omului şi împreună să depăşească obstacolele cu care se confrunt. Dar pentru aceasta este nevoie, în primul rînd, de o atitudine omenească, omenoasă şi grijulie...
A.H.: Nu este un secret pentru nimeni faptul că instituția pe care o conduceți se confruntă cu o criză de iamgine. Ce măsuri întreprindeți la nivel național în scopul reabilitării imaginii anumitor servicii ale organelor ocrotirii normelor de drept?
A.R.: După părerea mea, criza aceasta de imagine există fiind că o perioadă de timp poliția a uitat de grijile cetățeanului şi poate că nu sunt ei atît de vinovați, cît faptul că, ca urmare a unor indicaţii, au fost orientați mai puțin spre grijile cetățenilor, uitîndu-se de faptul că anume cetățeanul le plăteşte salariile. Indicațiile unor persoane sus-puse, uneori nu tocmai inspirate şi corecte, la un moment dat i-a plasat pe colaboratorii noştri față în față cu cetățeanul, chiar într-o ipostază de confruntare. Astăzi încercăm să pătrundem adînc în adevăratele probleme ale cetățenilor. Criza de imagine este o problemă pe care noi vrem s-o rezolvăm cît se poate de repede. Un pas important în acest scop este adoptarea unor acte juridice – legislative şi hotărîri de guvern care deja sunt aplicate drept reforme ale instituţiei noastre şi pe verticală, şi pe orizontală.
A.H.: Referitor la reforme, vorbiți-ne pe scurt despre modul în care decurge acest proces de restructurare în cadrul MAI, aveți de luptat cu o mentalitate învechită în cadrul instituției?
A.R.: Acest fenomen al mentalităţii învechite a mai dispărut, odată cu reformele care au avut loc şi continuă în Republica Moldova şi au coincis şi cu reformele MAI. Dar au fost şi unii funcţionari care erau siguri de funcţionalitatea sistemului vechi şi care se opuneau într-o formă sau alta schimbărilor, de fapt avînd grijă mai mult de confortul personal. Mulți dintre ei au ieşit la pensie, dar au rămas o echipă de angajați care doresc într-adevăr schimbări în cadrul sistemului MAI. Cu părere de rău dintre toate organele ocrotirii normelor de drept cel mai mic salariu este al Poliției. Eu sunt bucuros să vă informez că noi acum nu ne confruntăm cu o criză de mentalitate în MAI. Noi, polițiştii avem o dorință - să recăpătăm încrederea cetățeanului. Eu nu vreau să fiu omul care să folosească acest pămînt sfînt pentru lucruri urîte. Vor mai fi multe schimbări pe care o să le simțiți. Parte a reformei ţine şi de demilitarizarea insituţiei noastre.
A.H.: În mentalitatea colectivă s-a creat un stereotip, care clasifică organele de drept ca fiind mai mult un mecanism de sancționare a societății.
A.R.: Aş vrea să spun că MAI nu este doar Poliția, de aceea cînd se vorbeşte despre MAI ca despre un organ de represiune şi sancțiune cred că e o greşit; eu l-aş aprecia mai mult ca pe un organ de acordare a serviciilor cetățenilor, fiindcă avem mult mai multe competențe de acordare a serviciilor şi de rezolvare a problemelor, decît de sancționare. Privitor la noţiunea represie… Nu e cuvîntul cel mai potrivit, pentru că în cadrul departamentului de Poliție se duce cont de respectarea legislaţiei în vigoare, însă cînd vine vorba de persoanele certate cu legea, atitudinea trebuie şi este corespunzătoare.
Nu ştiu din ce considerente unele persoane consideră că poliția trebuie să stea cu ochii pe societate, comunitate şi să vegheze orice mişcare a omului. Nu, nu este corect. Poliția trebuie să fie alături de societate, pentru că este parte a acesteia, iar competențele sale ţin nu doar de lupta cu criminalitatea, ci, întîi de toate, de apărarea drepturilor omului. Sunt mult mai mulți oameni care au nevoie să fie apărați, decît criminali de care trebuie să ne ocupăm.
A.H.: Care ar fi mesajul pentru cetățenii ce aşteaptă nerăbdători reacția Dvs. referitor la realitățile legate de relația cu structurile MAI, cu care se confruntă ocazional?
A.R.: Deşi nu este de competența mea să transmit mesaje cetățenilor, deoarece mesajul meu este pentru colaboratorii MAI, totuşi aş vrea să-i informez că am să cer în continuare ca angații să fie mai atenți faţă de cetățeni. Întîlnirile de azi mi-au demonstrat că oamenii au probleme, iar aceste probleme, cu părere de rău, nu ştiu din care considerente, rămîn încă nerezolvate. Tot ceea ce am discutat astăzi cu cetățenii, sunt probleme care se pot rezolva aici, pe loc şi nu trebuie intervenția ministrului - aceasta ține de organizarea muncii şi responsabilitatea colaboratorilor. Cred că după vizita mea va fi acordată mai multă atenție doleanțelor cetățenilor. Prin aceasta vom demonstra că ținem cu adevărat la imaginea poliției.
Pentru Refugium:
Anna Hodinitu
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu