La 13 martie, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldovei, Iurie Leancă şi Coordonatorul Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la Chişinău, Kaarina Immonen au susţinut o conferinţă de presă comună. Conferinţa a fost dedicată aniversării a 20-a de la aderarea Republicii Moldova la ONU.
Republica Moldova acordă o importanţă deosebită rolului pe care ONU îl joacă în domenii precum menţineria păcii şi securităţii internaţionale, promovarea democraţiei şi a drepturilor omului, dezvoltarea economică şi socială, respectarea principiului dreptului internaţional etc.
La începutul conferinţei dl Iurie Leancă a adus sincere mulţumiri ONU pentru susţinerea şi contribuirea, în această perioadă, la dezvoltarea multilaterală a Republicii Moldova. Dl Leancă a menţionat că în cei 20 de ani de relaţii între R. Moldova şi ONU, ţara noastră a fost un beneficiar net al cooperării cu această organizaţie globală. Dorim ca în următorii 10 ani să schimbăm optica acestei cooperări fără a uita de sprijinul generos venit din partea ONU.
Printre reuşitele R.Moldova în această perioadă putem enumera semnarea şi aderarea la peste 280 de acorduri internaţionale şi convenţii ONU, contribuţia Moldovei la eforturile şi operaţiunile de menţinerea păcii. Tot sub egida acestei organizaţii, în anul 2003, un grup de militari moldoveni au participat la misiunile internaţionale în Cote d’Ivoire, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud şi Georgia.
R.Moldova este membru al Consiliului ONU penrtu Drepturile Omului. S-a menţionat faptul că în ultimii doi ani, s-a reuşit să se intensifice schimburile şi colaborarea la nivel înalt între R. Moldova şi diverse instituţii ale ONU, de o manieră mai dinamică şi mai intensă.
Reamintim că în data de 10 februarie curent, Guvernul R.Moldova şi ONU au semnat un program de dezvoltare şi asistenţă în valoare de 217 mln. de dolari SUA pentru anii 2013-2017. Suma s-a dublat, ţinînd cont că pentru anii 2007-12 au fost investiţi doar 100 milioane de dolari.
Reprezentantul ONU, Karina Immonen a subliniat că ţara noastră a reuşit în aceşti ani să progreseze în mai multe direcţii. Pentru a susţine mai intens Moldova, Naţiunile Unite de la bun început a atras mai aproape parteneriatele ONU internaţionale pentru a îmbunătăţi viaţa poporului moldovean şi pentru a ajuta Guvernul în realizarea obiectivelor de dezvoltare.
Înaltul reprezentant a menţionat că acţiunile ONU s-au extins de-a lungul anilor de la suport electoral, abilitarea femeilor, servicii în sănătate, educaţie, pînă la înlăturarea consecinţelor calamităţilor naturale, crearea parteneriatelor din sectorul privat, promovarea justiţie şi a
drepturilor omului.
În cadrul conferinţei s-a anunţat şi lansarea unei publicaţii cu genericul Republica Moldova, două decenii în marea familie a Naţiunilor Unite dedicată acestei aniversări. Publicaţia are drept scop informarea cetăţenilor despre preocupările R.Moldovei pe plan extern, gestionarea banilor contribuabililor, sprijinul şi asistenţa de care beneficiază ţara noasrtă.
Reamintim că R.Moldova a devenit membru al ONU pe data de 2 martie 1992, odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Rezoluţiei.
Cristina BRUMA,
student-jurnalist,
ULIM
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu