Excelențe, Doamnelor și Domnilor,
Este un mare privilegiu să vorbesc astăzi aici de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. În această zi, noi reflectăm asupra realizărilor în domeniul drepturilor omului și provocările din viitor.
Anul 2011 a fost unul intens pentru drepturile omului în Republica Moldova. Activitățile importante au inclus evaluarea periodică universală a Moldovei de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și vizitele în Moldova ale Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și al Raportorului Special ONU pentru libertatea religiei sau credinței. Guvernul Moldovei a adoptat Planul Național de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului pentru 2011-2014 și Parlamentul a aprobat strategia de reformă a justiției, fapt ce denotă angajamentul țării de a promova drepturile omului și de a asigura independența justiției.
De asemenea, pentru prima dată de la sfîrșitul secolului 18, comunitatea musulmană a fost oficial recunoscută în Republica Moldova. Acesta a fost un pas important pentru soluționarea unei probleme de durată a discriminării împotriva acestui grup religios. Împreună cu Guvernul și societatea civilă, ONU a depus eforturi să asigure intimitatea și confidențialitatea persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, să îmbunătățească tratamentul persoanelor din spitalele psihiatrice, să asigure prevenirea torturii și a tratamentelor sau pedepselor crude, inumane sau degradante, și să contribuie la combaterea violenței în familie.
Lupta împotriva discriminării a fost una din domeniile importante, sprijinite de ONU, pentru
reformarea drepturilor omului în Moldova. Am lucrat împreună cu toți partenerii pentru adoptarea unei legi anti-discriminare comprehensive. Aceste eforturi încă nu s-au soldat cu succes. În acest și multe alte domenii, mai avem multe de făcut în 2012 și mai departe.
Chiar și aceste domenii – precum nediscriminarea – unde mai rămîn încă multe de făcut, anul 2011 a avut rezultate: dezbateri importante privind drepturile omului au avut loc în spațiul public, voci puternice s-au făcut auzite, devotate asigurării demnității și egalității pentru toți. Organizația Națiunilor Unite a fost mîndră să facă parte din acest capitol important al istoriei Moldovei, în timp ce societatea se democratizează și aspiră către o asigurare mai bună a demnității umane.
Doamnelor și domnilor,
Deja a devenit o tradiție să organizăm Gala Drepturilor Omului de Ziua Drepturilor Omului, să onorăm acei jurnaliști și organizații ale societății civile, care au avut contribuții importanțe în consolidarea promovării și protecției drepturilor omului în Moldova pe parcursul acestui an. Mai presus decît orice, celebrăm drepturile omului.
În acest an, mai mult ca niciodată, a fost dificil să alegem învingătorii din atîtea inițiative excelente.
Sper că vă veți alătura în aprecierea învingătorilor premiilor în domeniul drepturilor omului din acest an și în celebrarea realizărilor lor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu