Ceremonia de dare în folosinţă a camerelor de întreţinere temporară a solicitanţilor de azil la frontieră şi de transmitere a unui lot de echipament foto/video pentru sporirea capacităţilor Serviciului Grăniceri al Republicii Moldova în cadrul Programului Regional de Protecţie a refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ucraina.
Pe data de 28 noiembrie 2011, în incinta punctului de trecere a frontierei de stat Leuşeni, în prezenţa dlui Peter Kessler, Reprezentant al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în Republica Moldova şi a dlui Roman Revenco, Director General al Serviciului Grăniceri, a avut loc ceremonia oficială de dare în folosinţă a camerelor de întreţinere temporară a solicitanţilor de azil reconstruite şi mobilate în şase locaţii la frontiera de stat.
Această activitate a fost implementată în cadrul Programului Regional de Protecţie a refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ucraina, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de UNHCR, iar valoarea totală a investiţiei depăşeşte 500 000 MDL. Astfel, la Aeroportul Internaţional Chişinău, punctele de trecere a frontierei de stat “Leuşeni” şi “Palanca”, precum şi la pichetele de grăniceri “Criva”, “Sculeni” şi “Giurgiuleşti”, au fost create condiţii optime pentru întreţinerea, pînă la 24 de ore, în conformitate cu legislaţia naţională din domeniul azilului, a solicitanţilor de azil care solicită protecţia Republicii Moldova la frontiera de stat şi care sunt preluaţi de către reprezentanţii Biroului Migraţie şi Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru examinarea în fond.
În cadrul aceleiaşi ceremonii au fost transmis un lot de echipament foto/video în valoare totală de 150 000 MDL. Acest echipament va fi folosit de către personalul Serviciului Grăniceri în procesul de exercitare a atribuţiilor de serviciu ce ţin de solicitările de azil depuse la frontieră, în strictă conformitate cu legislaţia naţională din domeniul azilului şi principiile internaţionale de protecţie a drepturilor omului.
Crearea condiţiilor adecvate de recepţie a solicitanţilor de azil la frontieră, precum şi procurarea şi transmiterea echipamentului are loc în cadrul Programului Regional de Protecţie a refugiaţilor (RPP)” ce include activităţi în Belarus, Moldova şi Ucraina. Proiectul a fost lansat pe 1 aprilie 2009 iar prima fază a acestuia se va finisa la finele anului 2011, cu un buget pentru Moldova de 400 000 EUR.
Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la asigurarea faptului că solicitanţii de azil şi refugiaţii beneficiază de protecţie şi asistenţă în conformitate cu standardele internaţionale, în procesul gestionării fluxurilor migraţionale complexe.
Proiectul tinde să asigure că cele trei ţări permit accesul tuturor persoanelor ce necesită protecţie internaţională, iar procedura de determinare a statutului de refugiat este corectă şi eficientă.
În cadrul proiectului, UNHCR oferă asistenţă autorităţilor ce activează în domeniul gestionării frontierei, migraţiei şi azilului cu scopul facilitării cooperării şi îmbunătăţirii procedurii de transfer a cererilor de azil şi a solicitanţilor de azil către autoritatea centrală responsabilă de determinarea statutului de refugiat. Sunt implementate de asemenea un număr de activităţi pentru consolidarea capacităţilor autorităţilor guvernamentale şi a societăţii civile, inclusiv o strategie de instruire, ce acoperă necesitatea de îmbunătăţire a cunoştinţelor privind principiile de protecţie, migraţie şi azil.
Acest proiect este ghidat de Convenţia ONU din 1951 cu privire la Statutul Refugiaţilor şi Protocolul din 1967 la care Republica Belarus şi Republica Moldova au aderat în 2001, urmată de Ucraina în 2002.
Pentru informaţii suplimentare privind proiectul dat vă rugăm să contactaţi:
Marin Roman, UNHCR în Republica Moldova, tel. 27 18 53, roman@unhcr.org
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu